performans

Malin Elgán: Definicije i činjenice


vrijeme: 03.06.2017. - 04.06.2017.
mjesto: Zagreb; MSU

Malin Elgán predstavlja svoj posljednji performans 'Definicije i činjenice', koji se temelji na prijašnjim istraživanjima i privremenim aspektima plesa, u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, u subotu, 3.6. i nedjelju, 4.6.  Razgovor s umjetnicom održat će se u subotu, 3.6. u 16 sati u dvorani Školica MSU-a.

Tema performansa je odnos ili nepostojanje odnosa između koreografije i dokumentacije, te kako taj odnos utječe na percepciju.

Koraci dvoje plesača, Poline Akhmetzyanove i Pära Anderssona, događaju se u vremenu i stoga problematiziraju vidljivost plesa i odnos prema okolini.

Rad Definicije i činjenice otpočeo je u 2013. kada je Elgán bila na umjetničkoj rezidenciji u New Yorku u plesnoj organizaciji Movement Research.

U Stockholmu je 2014. nastavila rad te je dovršen premijerno izveden na izložbi After Babel u Moderna Museet u Stockholmu u ljeto 2015.

Definicije i činjenice također su izvedene na sajmu Poppositions u Bruxellesu, a sada ima turneju u Oslu, Berlinu, Beogradu i Zagrebu.
 
Koreografija: Malin Elgán; plesači: Polina Akhmetzyanova i Pär Andersson; zvuk: Sophie Helsing; kostimi: Cornelia Blom.
 
Projekt podupire Švedsko umjetničko vijeće, Švedska komisija za umjetničke stipendije i Grad Stockholm. Zahvala: Ccap.
 
Malin Elgán živi u Stockholmu, a djeluje u Švedskoj i diljem svijeta. Za koreografski rad dobila je 2013. stipendiju Birgit Cullberg.
Bila je pozvana urednica za posebno izdanje umjetničkog časopisa Paletten, koji je tom prigodom privremeno preimenovan u Baletten.
Na početku umjetničkog djelovanja 2002. u Belgiji je radila kao asistentica svestranom umjetniku Janu Fabreu.

(R.P.B., 02.06.2017)

Tagovi: performans, msu