festival

17. Performance Art Festival u Osijeku


vrijeme: 09.06.2017. - 10.06.2017.
mjesto: Osijek

17. Performance Art Festival održat će se u Osijeku 9. i 10. lipnja 2017. Program se ove godine bavi poimanjem sreće...

Kustos ovogodišnjeg, 17. izdanja Festivala je umjetnik Marko Marković. Program se ove godine bavi poimanjem sreće te pitanjima na koji način sreću percipiramo, uvjetovano osobnim ili kolektivnim iskustvom u različitim društvenim i političkim okolnostima. Takvim razmišljanjem predstavit će se mlade snage izvedbenih umjetnosti na kojima i jest fokus ovogodišnjeg programa, a to su: Kristina Marić i Mario Matoković iz Osijeka, Nina Kamenjarin iz Splita, te Sebastian Gärtner iz Beča. Neke od njih imati ćemo priliku vidjeti po prvi put s izvedbama pred publikom, tako da će na taj način program predstaviti jake nadolazeće autore čije ćemo aktivnosti zasigurno bilježiti na sceni hrvatskoga performansa. Uz umjetnike mlađih generacija, imat ćemo prilike vidjeti izvedbe i radove autora etabliranih na domaćoj i međunarodnoj sceni kao što su Ana Zorica te Sandro Đukić i Marko Marković.

Program će biti predstavljen u javnom prostoru na različitim gradskim lokacijama te u Muzeju likovnih umjetnosti Osijek, gdje će se održati i razgovor s umjetnicima kao i predstavljanje suradničke platforme Mreže izvedbenih umjetnosti u organizaciji udruge Domino iz Zagreba. Mrežu izvedbenih umjetnosti predstavit će umjetnički direktor udruge Domino, Zvonimir Dobrović.

Novost je ovogodišnjeg programa suradnja s festivalom Perforacije u sklopu projekta Mreže izvedbenih umjetnosti, koja će u okviru Performance Art Festivala prvi put predstaviti Noć performansa u Osijeku. Osim u Osijeku, Noć performansa će se održati u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i Zadru.

Program:

- petak, 9. lipnja

Sandro Đukić i Marko Marković / Iz ciklusa nestajanja
19h Perivoj Kralja Tomislava

Nina Kamenjarin / Takt 0
20h Muzej likovnih umjetnosti – Perforacije / Noć performansa

Sebastian Gärtner / Four Frames for Real
21h Muzej likovnih umjetnosti

- subota, 10. lipnja

Kristina Marić / Blato
9 – 16h Trg Ante Starčevića

Mario Matoković / P(r)osipanje
18h Tvornica OLT

Ana Zorica i Nikola Iskra / Jesmo li napokon slobodni?
19h Muzej likovnih umjetnosti – Perforacije / Noć performansa

Razgovor s umjetnicima i predstavljanje Mreže izvedbenih umjetnosti
20h Muzej likovnih umjetnosti

• Sreća •

U današnje vrijeme, kad je sreća na visokoj cijeni, kako u svijetu običnih smrtnika tako i onih manje smrtnih, žudimo k onome što nas čini sretnim.
Sreća je kao psihološki fenomen kompleksna emocija koja se javlja uvjetovana različitim vanjskim i unutarnjim podražajima kao što su ljubav, sloboda, sigurnost, položaj u društvu, prosperitet, materijalna i duhovna dostignuća, mir…
Osjećaj sreće smatra se neprocjenjivim, jačim i dugotrajnijim od pukog prolaznog zadovoljstva. Pitanje je tko u čemu pronalazi sreću, odnosno zadovoljstvo.
„Ako povijest JEST 'Vrijeme, kao što tvrdi da jest, tada je ustanak onaj trenutak koji se pojavljuje i skače iz Vremena, koji krši 'zakon' Povijesti. Ako je Država Povijest, kao što tvrdi da jest, tada je ustanak zabranjeni trenutak, neoprostivo nijekanje dijalektike (…). Povijest kaže da Revolucija dosiže 'permanentnost' ili barem (određeno) trajanje, dok je ustanak 'privremen'. U tom smislu ustanak je poput 'vrhunca iskustva' u suprotnosti prema razini 'obične' svijesti i iskustva. Poput praznika , ustanci se ne mogu događati svaki dan – inače ne bi bili 'nesvakidašnji'. No takvi trenuci intenziteta daju oblik i značenje cjelokupnosti života.“ Hakim Bey

Program performansa predstavit će umjetnike koji će svojim izvedbama publiku te ljude u javnom prostoru pokušati učiniti sretnima, „privremeno“ ili „permanentno“.

Organizator 17. Performance Art Festivala je udruga M-art iz Osijeka, uz suorganizatore: Muzej likovnih umjetnosti Osijek i udrugu Domino.

 

(D.H.F., 07.06.2017)