predstava

Ponajbolje predstave hrvatskog suvremenog plesa gostuju na domaćim ljetnim festivalima


vrijeme: 17.06.2017.

Četiri ponajbolje predstave suvremenog plesa domaćih autora pozvane su u programe triju ljetnih kazališnih festivala, što je dio ovogodišnje realizacije programa Plesne mreže Hrvatska. Riječ je o projektu koji omogućuje na javnom natječaju izabranim predstavama suvremenog plesa i fizičkog kazališta izvođenje za publiku širom zemlje, u suradnji s lokalnim institucionalnim partnerima.

Tako 17. lipnja na Virovitičkom kazališnom ljetu gostuje predstava «Starost – Alzheimer cafe» Mirjane Preis, zatim će u Rijeci na Riječkim ljetnim noćima 1. srpnja igrati dva plesna sola, «Anatomija mačke» autorica Petre Hrašćanec i Ksenije Zec i «Ona/Her» autora Aleksandre Mišić i Žaka Valente, dok će 2. srpnja osječka publika u okviru Osječkoga ljeta kulture moći pogledati predstavu «Naša stvar» plesno-glumačkog dua Ivane Kalc i Jerka Marčića.
 
«Starost – Alzheimer cafe» dirljiv je i humorističan duet dokazanog plesnog veterana Branka Bankovića i mladog perspektivnog plesača Grigora Baždara, a koji govori o zaboravu i nalaženju. Jaka unutarnja napetost i emocionalna snaga u ovoj se predstavi isprepliću s plesom pomaknutih pravila i neuobičajenog korištenja rekvizita.
 
Predstava «Anatomija mačke» spaja tehniku suvremenog plesa sa studijom anatomije životinja, izmičući apsolutnoj kontroli interpretacije pa svaka izvedba ostvaruje mogućnost novoga gledanja. Kritika izvedbu opisuje kao kompaktnu, napetu, s neočekivanim rješenjima, a karakterizira ju raskošan koreografski zapis.
 
Predstava «Ona/Her» osvrće se na često kompleksnu simbiozu života umjetnika i njegovoga umjetničkog djelovanja. Izvođačicu Aleksandru Mišić u ovoj izvedbi kritičari opisuju kao plesački krajnje usredotočenu i emocionalno zadivljujuće otvorenu, a čitav solo kao slojevit i promišljen, svjež u plesnom izrazu, potvrđujući Aleksandru Mišić kao zrelu autorsku osobnost.
 
Prvo ovogodišnje gostovanje kroz Plesnu mrežu Hrvatske desilo se 29. travnja kada je u HNK Šibenik u povodu Međunarodnog dana plesa gostovala već spomenuta predstava «Anatomija mačke». Gostovanja će se nastaviti na jesen.
 
U rujnu u HNK Varaždin ponovno zajedno odlaze Petra Hrašćanec i Ksenija Zec te Aleksandra Mišić i Žak Valenta, a na Umjetničkoj akademiji u Osijeku također u rujnu gostuje Irena Mikec s predstavom O usamljenosti i ljudima. HNK Ivana pl. Zajca Rijeka pozvao je 13. listopada BADco. s predstavom Spore, a Gradsko kazalište Zorin dom Karlovac ugošćuje Ivanu Kalc i Jerka Marčića 10. studenog. Tim predstave Nukleon, Aleksandre Janeva Imfeld i IMRC kolektiva odlazi u HNK Osijek, a solo Aleksandre Mišić igrat će i u INK Pula, a točni datumi ovih gostovanja bit će najavljeni naknadno na plesnamreza.hr.

(R.P.B., 12.06.2017)