izložba

Saša Živković: Zoon politikon


vrijeme: 30.06.2017. 21 h
mjesto: AK galerija (Kampus), Koprivnica

Samostalna izložba multimedijalnog umjetnika Saše Živkovića 'Zoon politikon' će se otvoriti u petak, 30. lipnja, u 21 sat, u AK galeriji (Kampus) u Koprivnici. Sastoji se od 3 rada: fotografija iz 2017. pod nazivom 'KonZOOMerizam', video rada iz 2000. godine 'Križevački stočni sajam' i fotografija site specific intervencije iz 2003. 'Zoon politikon'.

Izložba se bavi identitetom čovjeka kao političke životinje koja je prvotno u vrijeme Aristotela značila nešto drugo nego sada u vrijeme konzumerizma.

Na otvorenju izložbe autor će izvesti i perfomans "O zoone politikone".

„Živimo u stanju konstantne anksioznosti. Strah suvremenog svijeta je takozvani fluidni strah uzrokovan raspršivanjem ideala i oslonaca, tradicionalnih autoriteta. Nema više pritisaka vanjskih faktora pa identitet tvorimo na neke nove načine. Strah liječimo kupovanjem, ono nas čini sretnima, daje nam priliku da budemo netko novi, bolji. Kupujemo životni stil, a ne stvari. Glavni alat za konstruiranje životnog narativa koji daje smisao pojedincu postala je konzumacija.  Jer kapitalizam ne proizvodi samo robu već i subjektivitet i, između ostalog, u toj nematerijalnoj proizvodnji ispunjenja i svrhovitosti krije se moć imperija. I koji su onda mogući oblici emancipacijske prakse, gdje je utopijski potencijal? Kapitalizam nam daje perfidne privide slobode i te smo ideje pounutrili kao svoje, osjećamo se slobodno iako zapravo perpetuiramo  ono što nam je nametnuto. Jedan od načina otpora jest u svakome trenutku braniti svaki oblik potlačenosti i braniti ideju slobode. Propitivati mehanizme koji nas zatupljuju. Izvrgavati simbole moći ruglu. Težiti solidarnosti. U polju umjetnosti uvijek i iznova prigovarati i vikati. Pokazati da smo svjesni i budni. I to je upravo ono što Saša radi u svojim radovima.  On promatra ovaj svijet i reagira. Koz suptilne ili vrlo eksplicitne akcije pika nas u rebra. Ne želi šutjeti. Želi pokazati da vidi. I komentira i traži rješenje. Saša analizira odnose moći, konstatira aktualna stanja društva. Jer svaki rad proizlazi iz konteksta i svaki rad proizvodi značenje. Kroz male subverzije sustava otvara prostor za promjene. „ (iz teksta Tanje Špoljar)
 
O autoru: Saša Živković (1970., Koprivnica) osnovnu i srednju školu završio je u Križevcima, a 1998. godine diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na nastavničkom odjelu, u klasi prof. Zlatka Kesera. 2008. godine upisuje doktorski studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kod mentora Duje Jurića. Od 1995. godine izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama te izvodi performanse i akcije. Izražava se kroz različite medije, od videa, fotografije do performansa. Radio je kao profesor likovne kulture u Križevcima i predavao na Odjelu za izobrazbu nastavnika u Gospiću, a trenutno predaje u Zadru na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja.
 
Izložbu sufinancirali:
Grad Koprivnica
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
 
Izložba je jednodnevnog karaktera.
 
Facebook event

(R.P.B., 30.06.2017)