najave

Hrvatske plesne snage najavljuju mnogobrojne ljetne projekte


vrijeme: 04.07.2017.

Umjetničke organizacije, 21:21 koju su pokrenule plesne umjetnice i koreografkinje Ksenija Zec i Petre Hrašćanec i de facto, poznatog hrvatskog redatelja Saše Božića, ovo ljeto najavljuju zanimljive projekte u suradnji s europskom plesnom scenom.

“Is_land – gradovi” rezidencija je koja je prošli tjedan okupila međunarodne i hrvatske umjetnike iz različitih polja u Dubrovniku, a isti sastav ponovit će se u  Zadru u kolovozu. Grupu čine američki koreograf i plesač David Hernadez, francuski plesač Colas Lucot, koreografkinja  Ksenija Zec, teoretičarka Leonida Kovač, multimedijalni umjetnik Ivan Faktor, dramaturg Saša Božić i koreografkinja i plesačica Petra Hrašćanec. Rezidencija je susret naoko heterogenih umjetnika koji izmješteni iz svog primarnog medija i konteksta propituju nove mogućnosti stvaranja i umjetničkih kolaboracija.  Partneri I realizatori ove rezidencije osim 21:21 su Art radionica Lazareti iz Dubrovnika  i Zadarski Plesni Ansambl.

Sljedeća rezidencija pod naslovom Twins počinje u kazalištu ITD , 3.7.2017.

Kazališni projekt Blizanci/Twins je dvogodišnji projekt umjetničke organizacije 21:21, koji tematizira ideju dvojnosti kroz uspostavljanje bliskosti i podudarnosti među izvođačima. Prva produkcija unutar projekta spojit će švicarsku koreografkinju Simone Aughterlony, koreografkinju i plesačicu Petru Hrašćanec te dramaturga i redatelja Sašu Božića. Umjetnički radovi Simone Aughterlony obilježeni su konceptima poput discipline i autoriteta. Njezine predstave producirane su od vodećih europskih kazališnih kuća i festivala poput Kunsten festival des artsa u Bruxellesu  ili Berlinškog Hebbel am Ufer kazališta. S obzirom na dugogodišnju suradnju sa dramaturgom Sašom Božićem, Simone Aughterlony odlučila je u suradnji sa Petrom Hrašćanec i Božićem napraviti sljedeći rad u Hrvatskoj. Predstava će se razvijati u Zagrebu i Zurichu a u suradnji sa kazalištem ITD , unutar projekta APAP, financiranog od strane Europske unije. Premijera je planirana za prosinac 2017. 
 
Nakon gostovanja u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca Rijeka, realiziranom kroz Plesnu mrežu Hrvatske,  „Anatomija mačke“ u produkciji Umjetničke organizacije 21:21 i ZKM-a gostovat će u Gradskom kazalištu Požega, u utorak 4.7.2017. Ovaj "raskošan koreografski zapis pun neočekivanih rješenja" – u plesnom solu "Anatomija mačke" Petre Hrašćanec i Ksenije Zec zatvara sezonu požeškog kazališta , nakon gostovanja u Dubrovniku, Šibeniku i Zadru. Za navedenu je predstavu Petra Hrašćanec nominirana za najbolju plesačicu na Nagradom hrvatskog glumišta 2016.
De facto sa svojom predstavom Trilogija gostuje u u plesnom centru Vytlicke 10.08.2017. u Švedskoj, a u tijeku su probe za predstavu „Buka i bijes“ Nataše Rajković i Edee Majke u suradnji s teatrom ITD .

Zajedničko istraživanje, kreiranje izvođačkih tehnologija i propitivanje porozne granice između kazališta, plesa i performansa te potreba za većom umjetničkom slobodom u istraživanju i kreiranju vlastitih načela izvedbenosti, temeljne su polazne točke ovih uspješnih i međunarodno prepoznatih kompanija koje nastavljaju artikulirati, stvarati i promovirati nove ideje i forme u skladu s recentnim spoznajama i suvremenim tokovima izvedbene umjetnosti. 


(R.P.B., 04.07.2017)