performans

Motel Trogir: Urbane praznine_ Rethinking The Void


vrijeme: 07.07.2017. - 08.07.2017.
mjesto: Spit

Putem javnog natječaja lansiranog krajem veljače 2017., odabrane su tri umjetničke intervencije koje će se realizirati 7. i 8. srpnja u gradu Splitu, prvenstveno unutar kompleksa Koteks Gripe, ali i na niz drugih točaka u gradu. Odabrani umjetnici koji će realizirati radove su Siniša Labrović i Gildo Bavčević te Mate Jurić (čiji će započeti rad biti realiziran u jesenskom segmentu projekta Motel Trogir).

Projekt Motel Trogir posvećen je promišljanju, afirmaciji, zaštiti i reaktualizaciji arhitektonske baštine modernizma druge polovice 20. stoljeća. Uz Vitićev trogirski motel kao ishodište projekta, od početka 2016. godine fokusiramo i sportsko-prodajni centar Koteks Gripe u Splitu (arhitekti Živorad Janković i Slaven Rožić, 1979-1981.), izgrađen povodom Mediteranskih igara. Kako će vrijeme pokazati, kompleks je ujedno zadnji veliki modernistički projekt ostvaren u Splitu te je uz kulminaciju označio i njen kraj.
 
Važan dio projekta Motel Trogir od samog početka predstavlja umjetnički segment usmjeren na kontekst modernistički izgrađenog okoliša u Dalmaciji, posebno u razdoblju od 1960-tih do 1980-tih.
 
Segment programa naziva Urbane praznine_ Rethinking The Void fokusira prostor kompleksa Koteks Gripe kroz privremenu umjetničku reanimaciju, a želimo ga afirmirati kao zajednički prostor kroz niz performativnih akcija.
 
Cilj akcija je i pokrenuti proces (pri)sjećanja što je Koteks značio za Split 1980-tih i kasnije, te ga simbolički ponovno aktivirati kao važan javni prostor za grad, danas i u budućnosti. Pokušaj je to i testiranja „afektivnog kapitala“ u slučaju Koteks, za koji jedni tvrde da se nije stigao formirati budući da je „nastao prekasno, premalo je zaživio i prebrzo utonuo u stagnaciju da bi se stvarno utisnuo u mentalni krajobraz stanovnika Splita” (J. Pavičić). S druge strane, nema stanovnika Splita srednje i starije generacije koji ne pamte prodajni centar Koteks po dobrim trgovinama i restoranima, prvoj splitskoj pizzeriji, disco-klubu i reklami s Radio Splita o svim putevima koji vode upravo u – Koteks.
 
Raspored događanja:

7. srpnja 2017. (petak) – Ivica & Marica, performativna šetnja gradom sa Sinišom Labrovićem, od sportsko-prodajnog centra Koteks do prodajnog centra Joker. Start je na Koteksu, podno Cukarina u 19 sati.
8. srpnja 2017. (subota) – Balans bijele, performans Gilda Bavčevića od 17h te 19 sati izvedba kolektivne akcije na Koteksu, u suradnji s Gildom Bavčevićem. Pozivaju se građani na sudjelovanje.
+
8. srpnja 2017. (subota) - predstavljanje novog broja časopisa za arhitekturu i urbanizam DANS (Društvo arhitekata Novog Sada) s fokusom na modernizam i razgovor s arhitektom Aleksandrom Bedeom na Koteksu, na skalinama u 21.00 h
 
Urbane praznine_ Rethinking The Void je program udruge za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze, vezan uz aktivnosti projekta Motel Trogir.

Projekt Motel Trogir u 2017. podržavaju Ministarstvo kulture RH, Zaklada Kultura nova i Hrvatska banka za obnovu i razvitak – HBOR.

(R.P.B., 06.07.2017)