natječaj

Novi poziv Europske komisije za module magistarskih studija u području umjetnosti i znanosti


prijava: 10.10.2017.

Europska komisija objavila je 6. srpnja novi poziv za dostavu prijedloga modula za magistarske studije u području umjetnosti i znanosti za koji je osigurala € 1,5 milijuna. Rok za podnošenje prijava je utorak 10. listopada 2017., 23:59 CET.!

Europska komisija uočila je da kreativne industrije doživljavaju značajan nedostatak znanja i vještina koje bi povezivale kreativnosti i tehnologije. Iz tog razloga raspisala je eksperimentalni poziv za dostavu prijedloga za dizajn inovativnih interdisciplinarnih modula za magistarske studije koji kombiniraju umjetnost i informacijsku i komunikacijsku tehnologiju (ICT) s poduzetničkim vještinama i poslovnom izloženosti u sklopu programa Kreativna Europa. Cilj novog poziva je promovirati interdisciplinarni pristup u magistarskim i sveučilišnim smjerovima te poticati međusektorski kurikulum koji spaja tehnologiju i umjetnost. Natječaj će se provoditi kroz dizajn i implementaciju inovativnih modela koji će biti uključeni u postojeće umjetnosti, kulture, znanosti, inženjering, tehnologije i druge relevantne studije.

Moduli magistarskih studija trebaju biti dizajnirani s ciljem:
•             osposobljavanje studenata umjetnosti i kreativnosti, poslovanja i tehnologije sa znanjem i osnovnim prijenosnim sposobnostima koje su im potrebne za rad u kulturnim i kreativnim sektorima i djelatnostima;
•             poboljšanja kvalitete i relevantnosti podučavanja i učenja u umjetničkim i kulturnim djelatnostima povezujući kreativnost, poslovanje i tehnologiju;
•             razvijanja poduzetničke kulture među studentima i nastavnim osobljem;
•             poticanja inovativnih okruženja za učenje unutar i preko disciplina kroz integraciju kreativnog, digitalnog i poduzetničkog obrazovanja.
 
Implementacija modula podrazumijeva:
•             testiranje, ocjenjivanje modula i njihovo poboljšavanje ukoliko je potrebno;
•             primjenu ECTS bodovanja na module;
•             dijeljenje rezultata i razmjenu najdjelotvornijih praksi i naučenih lekcija među partnerima;
•             identificiranje potencijalnih prijenosa najučinkovitijih i inovativnih praksi na druge studije ili djelatnosti.

Očekuje se da će moduli donijeti pozitivne i dugoročne učinke u razvoju međusektorskih pristupa koji će okupiti umjetnost, audiovizualnu, poduzetničku i ICT tehnologiju te tako potaknuti inovativne kapacitete visokih učilišta.

Više informacija o pozivu dostupno je ovdje.

(R.P.B., 17.07.2017)