predstavljanje, djeca, mladi

Hrvatska delegacija na Svjetskom summitu medija za mlade u Švedskoj


vrijeme: 27.07.2017. - 09.08.2017.
mjesto: Švedska

Hrvatska delegacija boravila je u Falkenbergu u Švedskoj gdje su bili gosti 12. Svjetskog summita medija za mlade (International Youth Media Summit - IYMS).

Hrvatsku delegaciju činilo je dvoje mladih delegata: Svebor Mihael Jelić iz udruge Blank iz Zagreba te Antonio Britvar iz Udruge Hodači po žici. Uz dvoje delegata na Summit je kao pratnja išla i Marija Ratković Vidaković, članica Kinokluba Karlovac.

Antonijeva uloga je pritom posebno bitna jer je on i član Savjeta mladih čija uloga organizacije Summita postaje sve veća. To je posebna čast s obzirom da ih je svega još četvero u tome: dvije delegatkinje iz Švedske, jedna iz Amerike te jedna iz Japana. On je tako sudjelovao u organizaciji Summita tijekom cijele godine, u crowd funding kampanji, osmišljavanju vizualnog identiteta i planiranju brojnih aktivnosti.

U okviru Summita, Marija Ratković Vidaković, redateljica i producentica dugometražnog dokumentarnog filma "U potrazi za izgubljenom državom" koji nastaje u  produkciji Hrvatskog filmskog saveza i trenutačno je u završnoj fazi, održala je predavanje na temu rada na dokumentarcu, odnosno svojevrsni "case study" razvoja čitavog projekta u proteklih pet godina. Osvrnula se na sve korake koje je prošla - kako u produkcijskom, tako i u režijskom kontekstu s posebnim naglaskom na činjenicu da se radi o osobnom dokumentarcu u kojem su protagonisti i ona sama kao i ostali članovi uže obitelji.

Antonio i Svebor Mihael zajednički su predstavili revijske i obrazovne programe Saveza – Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival, Filmske radionice za djecu i mladež u Kraljevici, Obrazovne programe u Kinu Tuškanac i Školu medijske kulture. Sveboru Mihaelu ovo je prvo sudjelovanje na Summitu.

Svjetski summit medija za mlade (International Youth Media Summit) osnovan je 2006. godine i cilj mu je poticati mlade na angažiranije i promišljenije korištenje medija. Sva djeca sudionici podijeljeni su u sedam grupa društveno relevantne tematike: diskriminacija, okoliš, siromaštvo, zdravlje, mladost, nasilje i prava žena. Svaka grupa pritom mora napraviti promotivni video s ciljem osvješćivanja određene teme.

Hrvatski filmski savez postao je članom International Youth Media Summita u listopadu 2013. godine. (HFS)

Opširnije

 

(D.H.F., 09.08.2017)