performans

Tomislav Gotovac u izvedbi BADco.


vrijeme: 14.10.2017.
mjesto: Zagreb, Trg Republike Hrvatske

Povodom dvadesete godišnjice podnevnog performansa, Institut Tomislav Gotovac i zagrebački kolektiv BADco. pozivaju na rekonstrukciju: Tomislav Gotovac u izvedbi BADco. Perforormans će se održati kraj Meštrovićeva Zdenca života u Zagrebu, u podne 14. listopada 2017. 
Tomislav Gotovac u izvedbi BADco.

Ležanje gol na asfaltu, ljubljenje asfalta (Zagreb, volim te!)
Prilagođavanje objektima na Trgu maršala Tita – Trg maršala Tita volim te!

“Grad je biće. Grad je stupanj poistovjećenja sa životom.”

Tomislav Gotovac (Sombor, 1937. - Zagreb, 2010.), performer, konceptualni umjetnik i filmski redatelj, izveo je Ležanje gol na asfaltu, ljubljenje asfalta (Zagreb, volim te!) 14. listopada 1997. prilikom otvorenja Tjedna performansa u organizaciji zagrebačkog SCCA i neovisnog umjetničkog projekta Doma - A casa - At Home. U trideset godina od svog prvog performansa Happ naš - Happening Gotovac je do 1997. izveo niz performansa kojima je u javni prostor izravno prenio svoj prisan, umjetnički i fantazijski odnos prema gradu u kojem je živio. Najpoznatiji među tim performansima je upravo Ležanje gol na asfaltu, ljubljenje asfalta (Zagreb, volim te!).

Svakodnevne pješačke radnje prelaska zebre, driblanja teniskom lopticom ili sjedanja uz rub klupe postaju dijelom svojevrsne ulične koreografije. Performans započinje, i nakon cirkularnog obilaska zapadne strane Trga, završava uz Meštrovićev Zdenac života. Gotovac svojim tijelom ulazi u pukotine Zdenca, među naga tijela-skulpture, ali se s jednakim žarom priljubljuje i uz rub fasada, površinu žardinjere, vertikalu stupa ulične rasvjete, rukohvat… Hotimične i slučajne akcije prolaznika ravnopravno su uključene u umjetničko zbivanje - poziv na osvajanje osobne slobode u javnom prostoru, na zagrebačkom pločniku.

“To je stvarno ljubavnički odnos prema Zagrebu. Zato sam i bio odjeven da ne bih izazvao nesporazume. Intiman sam s tim trgom već desetljećima, a i njegovo je ime podsjećanje na mladost. […] Perfromans se radio o tome da uguram svoje tijelo u sve rupe toga meni dragog trga. Tu je kazalište, Meštrovićev Zdenac života. Njegova skulptura je manifestna, vrhunska. Ona je dio mog života, moje prvo razmišljanje o umjetnosti. Klinac koji je s četiri godine 1941. došao u Zagreb mogao je zdenac dotaknuti, tamo je bila voda… meni je to bilo senzacionalno.” - Tomislav Gotovac, Vijenac, 1998.

Institut Tomislav Gotovac https://hr-hr.facebook.com/TomislavGotovacInstitute/
BADco. http://badco.hr
 

(D.H.F., 09.10.2017)