natječaj

MMSU: Javni poziv za sudjelovanje na izložbi Crne krabulje


prijava: 20.10.2017.

Otvoren je javni poziv za prijavu umjetničkih projekata za sudjelovanje na izložbi Crne krabulje, koja će se održati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, u prosincu 2017.  

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci objavljuje Javni poziv za umjetničke radove na izložbi Crne krabulje koja se, nakon izložbe Između tamo i tamo: Anatomija privremenih migracija (MMSU, 2017.), održava kao druga epizoda EU projekta RISK CHANGE.

Više o projektu može se pročitati na poveznci: https://riskchangeproject.wordpress.com/

Umjetničko-istraživački projekt i izložba Crne krabulje tematizira ekonomske migracije kao kolektivni fenomen, baveći se njihovim uzrocima, povodima, posljedicama i odnosima između migranata i stanovnika na razini svakodnevnog života. Naglasak je na stanovništvu kao glavnom objektu biopolitke koji je konstantno pod sumnjom, prismotrom, nadzorom, što izražavaju migracijski procesi kao nastupanje izvanrednog stanja. Poveden idejama o izvanrednom stanju, projekt u fokus stavlja temu ekscesa kao suspenzije pravne države i bezakonja. Eksces je definiran širokim pojmovnikom: prekoračenjem ovlasti, prijelazom redovne granice, prestupanjem mjere ili propisa. Pritom, razlike između represije i slobode, militantnosti i miroljubivosti, korektnosti te korupcije i ucjene, postaju maglovite, a izvanredno stanje svakodnevna praksa. S uporištem u socijalnoj filozofiji kao i svakodnevnom iskustvu, Crne krabulje objedinjuju migracijsku, radnu i ekonomsku problematiku, fokusirajući migracijsko polje kao mjesto ekscesa u neprestanom nastajanju.

Izložba istražuje fikcijske i fizičke potencijale konfliktnih društvenih situacija kao katalizatora promjene. Pokušava zamisliti prostor izvan svih prostora, kao moguće rješenje za novonastala ekscesna stanja uslijed prekomjerne mobilnosti. Među ključnim se pitanjima nameću sljedeća:
• Migracije – za koga su prekomjerne i u odnosu na što?
• Pretpostavlja li kontroliranje migracija i ograničavanje ekscesa posezanje za represivnim mjerama, aktivaciju čistog nasilja?

Crne krabulje, također, nastoje skrenuti pažnju na sumnjive ekonomsko-političke odluke i upitnu suverenost u odnosu na stanje na tržištu rada. Uporišta čine obnovljene rasprave o prisvajanju viška rada i nametanju utrživosti, potom procesi socijalnog raslojavanja uvjetovanog neprestanim zaduživanjem i monopolom profitno orijentirane kulture. Pritom, kao temeljni nesrazmjer naglašava se izvrnut odnos između pokretljivosti i obnovljivosti kapitala naspram aglomeracije neupotrebljivih viškova, u koje u uvjetima dereguliranog tržišta ulazi rastuće mnoštvo čija pokretljivost nema veze sa slobodnim izborom.

Umjetničke radove birat će peteročlani žiri – MMSU kustosice Ksenija Orelj, Sabina Salamon, Nataša Šuković, Marina Tkalčić i Renato Stanković (Kulturalni studiji Sveučilišta u Rijeci). Izabrani radovi bit će predstavljeni na izložbi koja će se održati od 8. prosinca 2017. do 22. veljače 2018. u MMSU.

Prijava treba sadržavati:
• ime, prezime, adresu, broj telefona, e-mail adresu
• životopis
• opis rada uz popratnu dokumentaciju (skica, foto, video zapis ili dr.)
• tehničke podatke o postavu rada

Napomene za predlagatelje/ice:
• pravo prijave na javni poziv imaju pojedinci i kolektivi s područja Republike Hrvatske i EU, te Trećih zemalja (Treća zemlja je zemlja koja ne sudjeluje u programu Kreativna Europa. Troškovi za Treće zemlje su svi troškovi namijenjeni građanima Trećih zemalja, aktivnostima koje će se odvijati u Trećim zemljama, ili europskim partnerima koji putuju u Treće zemlje. Više informacija na poveznicama: https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/content/creative-europe-participating-countries_en i https://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/library/eligibility-organisations-non-eu-countries_en)
• jedan autor/ica se može na javni poziv javiti s jednim radom
• mogu se predložiti novi radovi ili već postojeći radovi nastali u posljednje tri godine
• prijave se šalju mailom na adresu marina.tkalcic@mmsu.hr s naznakom ‘Crne krabulje’
• honorar za izabranog autora/icu iznosi 3.000,00 kn neto (neovisno radi li se o umjetničkom kolektivu ili individualnom autoru) unutar kojega se ne predviđaju dodatna produkcijska sredstva; pokrivaju se troškovi transporta radova, putni troškovi i smještaj.

Javni poziv otvoren je do 20. listopada 2017. godine, a obavijest o prihvaćenim prijedlozima bit će objavljena do 2. studenoga 2017.

Program javnog poziva sufinanciran je sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Rijeke.

Sadržaj poziva ne izražava mišljenje programa EU Kreativna Europa, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Rijeke, već isključivo mišljenje i stavove Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Poziv

 

(D.H.F., 11.10.2017)