Preskočite na glavni sadržaj

Objavljena umjetnička knjiga 'Naša kuća' Davora Konjikušića

Ured za fotografiju objavio je prvu umjetničku knjigu "Naša kuća" zagrebačkog fotografa Davora Konjikušića, s autorovim fotografijama snimljenima na području Jugoistočne Europe koje kombinira sa svojim dnevničkim zapisima. Predstavljanje knjige održat će se 6. prosinca u Zagrebu.
vrijeme: 06.12.2019.
mjesto: Zagreb

Konjikušić se u svojoj umjetničkoj praksi služi fotografijom kao primarnim medijem za artikulaciju autorskog koncepta u kojem propituje odnose između osobnog i javnog, intimnog i društveno-političkog. Povezuje ju s tekstom, arhivom, nađenim predmetima i videom, a zanima ga uloga fotografskog medija u odnosu moći i kontrole.

Kako se navodi u opisu knjige, autor u "Našoj kući" fotografijama i zapisima stvara emotivno snažno umjetničko viđenje svijeta koji nas okružuje, pa će čitatelj pronaći intimne ispovijesti, ali i snažne metafore formirane međuodnosom teksta i fotografije.

Konjikušić je u knjigu pretočio dnevničke zapise koje u formi teksta i fotografija vodi posljednjih sedam godina, a snimao je na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Albanije, Grčke, Turske, Bugarske, Rumunjske, Ukrajine i Moldavije.

"Fotografije su proizašle iz klasičnog fotografskog prikaza, one su fragmentirane, kao i naše misli, ali istovremeno – zajedno s kratkim tekstualnim formama, za koje smatram da jednakopravno koegzistiraju s fotografskim medijem – čine jednu cjelinu u kojoj čitatelj, nadam se, može pronaći snažna značenja i motive", ustvrdio je umjetnik.

Tekst ne smatra pukom pratnjom ili nadopunom fotografiji, nego nešto što joj se suprotstavlja, propituje njezin sadržaj i rastače u nju upisana sjećanja, uspostavljajući nove narative.

"Odvajanjem fotografija od originalnog konteksta i serijalnosti te pridodavanjem teksta stvaram polifoniju, zaobilazim linearnu strukturu i gradim nove odnose, propitujući koncept jezika danas, kada ga zamjenjuju milijarde digitalno posredovanih slika", napomenuo je.

Po njegovim riječima, u svojem se radu pokušava obračunati s istim tim slikama, "prepuštajući se njihovoj kontroli, prateći ih tekstom i polemizirajući kroz dvije semantičke forme sa svijetom, mjestima i sjećanjima".

S obzirom na to da je digitalni medij fotografije dosegao gotovo neograničenu mogućnost multipliciranja slika, autor kaže da ih "iznova želi smiriti, fiksirati i, suprotstavljajući ih dnevničkom zapisu, promijeniti njihovo značenje.“

Davor Konjikušić (1979.) je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti završio preddiplomski studij snimanja i diplomski studij fotografije, magistrirajući s temom Fotografija i moć.
Snimio je nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova, "Trajno nastanjeni stranac", "Izbrisani" i "Povratak". Radio je kao novinar i snimatelj za produkcijsku kuću Fade In, a osnivač je i voditelj fotografske radionice Drugi Kadar.
Nagrađivan je za svoj rad, među ostalim, 2013. u kategoriji profesionalnog koncepta na festivalu Rovinj Photodays, te tri godine kasnije na istom festivalu prvom nagradom u kategoriji umjetničkog koncepta.
Dvaput je izlagao na godišnjoj izložbi Nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost T-HT@MSU, a na Slavonskom bijenalu za rad Sveti ljudi osvojio je nagradu Ex Aequo.  Izlagao je i na jednom od najvećih svjetskih fotografskih festivala, The Rencontres d'Arles u Francuskoj.
Autor je sveobuhvatne studije Crveno svjetlo: Jugoslavenska partizanska fotografija i društveni pokret. Kao umjetnički asistent surađuje na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.
Radovi mu se nalaze u fundusu Muzeja grada Zagreba i Muzeja za umjetnost i obrt.

Njegovu prvu umjetničku knjigu "Naša kuća" će u petak, 6. prosinca, u zagrebačkom baru Botaničar, osim autora, predstaviti pjesnik i kritičar Marko Pogačar, izvršna urednica Jelena Pašić i dizajner Hrvoje Živčić, koji je napravio oblikovanje publikacije i tipografiju. (Hina)