izložba

Danilo Dučak: Žvrljotine


vrijeme: 16.11.2017. - 09.12.2017.
mjesto: Institut za suvremenu umjetnost, Trg kralja Tomislava 20, Zagreb

Izložba 'Žvrljotine' umjetnika Danila Dučka otvara se u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu, u četvrtak 16. studenoga 2017. u 20 sati. 
 
Izložba „Žvrljotine“ je prva izložba Danila Dučka u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu. Posljednjih je godina u Zagrebu izlagao samo u neformalnim izložbenim prostorima kao što je popularna krčma „Krivi put“, dok u Istri gdje živi, izlaže na lokalnim manifestacijama na kojima redovito pokupi neku prvu nagradu, a nagrađen je i za oba animirana filma koje je napravio, spot za pjesmu „Autobus“ Livia Morosina s albuma Motovun, i na 3. ZFF za film „Kolica“. Činjenica da svoje crteže sam naziva žvrljotinama govori najviše o tome s kojom ih lakoćom radi, ali i kako se neformalno, pa i malo posprdno odnosi prema ideji da ih predstavi u galeriji.

Izložbu čini izbor iz istoimenih serija, Motovunske žvrljotine i Rovinjske žvrljotine, kojima kao promatrač bilježi svakodnevne situacije iz svoje okolice. Crteži su rađeni na iPadu, aplikacijom Creator koja omogućava sasvim rukopisni  izraz i daje dojam kao da su rađeni na papiru, kao da su stranice iz „skizenbucha“, bilješke s ulice ili iz birtije, ali njihova brojnost i Dučkova ustrajnost nam daju dojam kronike, komentara, pa i dnevnika društvenih promjena. Originalne crteže kontinuirano „posta“ na Facebook, među fotografije svojih pasa, planinarenja, serije fotografija selfieja koje snima po „svim ćenifama svijeta“ i uobičajenih komentara na svakodnevicu. Utoliko, sve smo te crteže već vidjeli, međutim za ovu izložbu su oni sada priređeni u drugom mediju, isprintani na platno na koje Dučak još jednom intervenira, ovaj puta rukom, izravno na površinu.

Danilo Dučak je rođen 1953. u Zagrebu, nakon završene ALU radi kao ilustrator i fotograf. 1986. odlazi u USA gdje kao ilustrator provede slijedećih dvadeset godina. Vraća se u Zagreb 2006., a prije dvije godine se seli u Motovun, pa se ponovo uči crtati, radeći žvrljotine na iPadu. A pomalo i slika u ulju.

Izložba ostaje otvorena do subote, 9. 12. 2017.

Radno vrijeme galerije
utorak – subota 12:00 – 19:00 sati

https://www.facebook.com/ICA.Zagreb/

(D.H.F., 14.11.2017)

Tagovi: Danilo Dučak