" />
obljetnica, proslava

Bogat program na Dan Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja 18. prosinca


vrijeme: 18.12.2017.
mjesto: Zagreb; Hrvatski prirodoslovni muzej, Demetrova 1

U povodu Dana Hrvatskog prirodoslovnog muzeja za ponedjeljak, 18. prosinca, priređen je bogat program radionica, vodstava i prezentacija, a ulaz u palaču Amadeo, gdje je smješten, bit će besplatan, najavljeno je u subotu iz Muzeja.

Muzej će iznimno biti otvoren u ponedjeljak od 11 do 20 sati, a od 11 do 13 sati posjetitelji će moći sudjelovati u radionici 'CSI-HPM - zločin u kokošinjcu', otkrivajući uzbudljiv svijet molekularne biologije. "Korištenjem prave laboratorijske opreme rješavamo zločin u kokošinjcu korištenjem metode DNA barkodiranja", ističu iz Muzeja.
 
U 18 sati bit će predstavljen projekt Novi Hrvatski prirodoslovni muzej: veći stalni postav, suvenirnica, novi laboratoriji i bolja oprema, što je samo  dio sveobuhvatne obnove Muzeja kojemu je cilj osnažiti kapacitete te pridonijeti razvoju turističke, gospodarske, znanstvene, obrazovne i kulturne djelatnosti.
 
Hrvatski prirodoslovni muzej po veličini zbirki najveći hrvatski muzej
 
Hrvatski prirodoslovni muzej, smješten u palači Amadeo u Demetrovoj ulici 1 na zagrebačkom Gornjem gradu, po veličini zbirki najveći je hrvatski muzej, a nastao je 18. prosinca 1986. godine ujedinjenjem triju muzejskih insitutucija: Hrvatskog narodnog zoološkog muzeja, Mineraloško-petrografskog muzeja i Geološko-paleontološkog muzeja.
 
Muzej prikuplja, čuva, izučava i prezentira razne prirodnine kao svjedočanstva ili dokumente vezane za prirodoslovlje Hrvatske.
 
U muzejskim se zbirkama nalazi oko 2 milijuna primjeraka minerala, stijena, fosila, prepariranih biljaka i životinja iz svih krajeva Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja te s drugih kontinenata.
 
Začeci današnjih bogatih prirodoslovnih zbirki Muzeja potječu iz Prvostolne akademije u Zagrebu te razdoblja Hrvatskoga narodnog preporoda, kada je u Opatičkoj ulici 1846. godine utemeljen Narodni muzej.
 
S vremenom su se skromne zbirke povećavale, a poseban zamah u prikupljanju prirodnina (minerala, ruda, fosila, biljaka i životinja) nastavljen je djelovanjem istaknutih hrvatskih i svjetski poznatih i priznatih prirodoslovaca, profesora Zagrebačkoga sveučilišta i prvih muzealaca Spiridiona Brusine, Gjure Pilara i Dragutina Gorjanovića-Krambergera.
 
Od 1992. Muzej izdaje znanstveni časopis Natura Croatica
 
Muzej posjeduje i bogatu knjižnicu koja je utemeljena 1868. godine. unutar Prirodopisnog odjela tadašnjega Narodnog muzeja. Najstarija i najvrednija građa pohranjena u knjižnici potječe iz 17. i 18. stoljeća.
 
Od 1992. godine Hrvatski prirodoslovni muzej izdaje časopis Natura Croatica koji objavljuje znanstvene i stručne radove vezane uz prirodoslovna istraživanja i prirodoslovne muzejske zbirke iz područja biologije i geologije te omogućuje bogatu razmjenu stručne literature, a indeksiran je u mnogim svjetskim bazama.
 
Od 2000. godine u atriju Muzeja, tijekom ljeta odvija se program Klupske kazališno-glazbeno-filmske scene AMADEO. (Hina)

(R.P.B., 18.12.2017)