Preskočite na glavni sadržaj

Osam predstava u konkurenciji 20. Naj, naj, naj festivala

Na 20. međunarodnom Naj, naj, naj festivalu u zagrebačkom kazalištu 'Žar ptica' bit će, od 26. veljače do 1. ožujka, prikazano ukupno devet predstava, od čega osam u konkurenciji za festivalske nagrade, koje je među ukupno 87 prijavljenih iz zemlje i inozemstva odabrala ovogodišnja izbornica Željka Turčinović.
vrijeme: 26.02.2020.
mjesto: Zagreb
url: http://www.zar-ptica.hr/

Festival 26. veljače otvara predstava "Ako kažeš, gotov si!" po tekstu Dine Vukelić u režiji Krešimira Dolenčića, čijom je premijerom u rujnu prošle godine Žar ptica inaugurirala donatorski projekt #naNAJjače protiv vršnjačkog nasilja, koji to kazalište provodi tijekom cijele sezone.
 
Cilj je projekta glasno progovoriti o tom velikom društvenom problemu, senzibilizirati javnost i sve institucije koje se bave djecom kako bi se zajednički pomoglo onima koji školske dane provode u začaranom krugu nasilja.
 
Turčinović je na konferenciji za novinare održanoj u utorak u zagrebačkoj knjižari Znanje pohvalila aktivističku ulogu koju je svojim programom preuzelo ovogodišnje festivalsko izdanje, ocijenivši kako je riječ o izrazito aktualnoj temi koja bi trebala postati dijelom redovitih kazališnih repertoara. "No, ta se tema ne samo mora proklamirati, nego se za nju moraju angažirati i ljudi koji pišu", napomenula je. Pozvala je dramatičare da u svojem radu posvete veću pozornost upravo takvim temama, jer "kazalište zabavlja, stvara novu publiku ali i educira".
 
Šest predstava u programu 20. Naj, naj, naj festivala - šest iz Hrvatske te po jedna iz Španjolske i Izraela - istaknule su se, kako je rekla, inovativnom režijom, važnim i poučnim temama, univerzalnim porukama te atraktivnošću izvedbe.
 
Uz predstavu "Ako kažeš, gotov si!", iz Hrvatske na festival dolazi i predstava "Nasilje, za nasilje nema opravdanja" nezavisnog kazališta THE/ARTO projekt, autora i redatelja Zijaha Sokolovića koja nije u službenoj konkurenciji, ali tematizira isti problem nasilja među djecom.
 
O problemu komunikacije s roditeljima, otuđenosti i nevidljivosti u svijetu velikih te dječjoj snalažljivosti govore predstave "Lažeš, Melita" Ivana Kušana u režiji Ivana Plazibata i produkciji splitskoga Kazališta lutaka, te "Blizanke" Nikoline Rafaj i redateljice Lee Anastazije Flegar u produkciji Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.
 
Temu "domskog djeteta" problematizira monodrama "Huligan" Marine Pejnović, Paška Vukasovića i Matije Šakoronje u produkciji Male scene i režiji Paška Vukasovića.
 
Po motivima klasičnih bajki rađene su dvije predstave koje su posebne po inovativnom čitanju i modernom redateljskom rukopisu, slapstick komedija "Vuka se ne bojim ja" Tanje Novak u produkciji čakovečke Kazališne družine Pinklec, te "Bajka o ribaru i ribici" Ane Prolić po Puškinovoj priči iz 19. st, u produkciji karlovačkog Zorin doma.
 
Iz Španjolske na Naj, naj dolazi predstava "Idemo na pecanje" Kazališta El Gecko con Botas, koja se bavi vrlo aktualnom temom ekologije. "Akademija čarobnih tajni" u produkciji Dina Telem Grupe iz Izraela temelji se na plesnom i neverbalnom diskursu kojemu je u fokusu različitost pojma vrijeme u svakodnevnom životu nasuprot mašti.
 
Festival završava 1. ožujka svečanom dodjelom nagrada. U žiriju su ove godine urednik kulture Expressa Igor Vikić, kazališna kritičarka i teatrologinja Mira Muhoberac i kazališna redateljica Renata Carola Gatica.
 
Festival je 2001. utemeljila tadašnja ravnateljica Žar ptice Marija Sekelez kao smotru profesionalnih dječjih kazališta iz cijele Hrvatske u vrijeme proljetnih školskih praznika. Od 2007. je međunarodnoga karaktera, a do danas je djeci Zagreba predstavio ukupno 272 predstave, od kojih 61 iz inozemstva, koje je pogledalo ukupno 74280 gledatelja. (Hina)