predstava

Premijera baleta 'Ivica i Marica' u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci


vrijeme: 26.01.2018. 19,30 h
mjesto: Rijeka; HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1

Balet 'Ivica i Marica' po istoimenoj bajci Jacoba i Wilhelma Grimma i u koreografiji ugledne američke koreografkinje i plesne pedagoginje Gine Patterson, premijerno će biti izveden u HNK Ivana pl. Zajca 26. siječnja, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinstvo u Rijeci.
 

Predstava je namijenjena za više generacija gledatelja, za djecu je bajkovita, a za starije zagonetna i intrigantna, rekao je intendant HNK Marin Blažević.

 

Gina Patterson istaknula je da je nastojala biti dosljedna priči baće Grimm. "U svom djelovanju sam zainteresirana za ljudsku psihu, zanima me što ljudi odlučuju činiti i o čemu pritom razmišljaju", rekla je. Tako je u ovoj predstavi preispitala kako okruženje, obitelj, religija i kultura oblikuju nečiji život i odluke, kazala je. Patterson je naglasila da ju je intrigiralo pitanje stvara li siromaštvo preduvjete za ekstremne poteze poput ostavljanja djece same u šumi s nadom da će se na taj način izboriti za vlastitu mogućnost preživljavanja.

 

U predstavu je postavila dvostruke likove, Ivice i Marice te njihovih roditelja u prošlosti te njihovih alter ega, koji oslikavaju različita stanja svijesti.

 

Ravnateljica riječkoga Baleta Maša Kolar rekla je da su željeli otvoriti mogućnost gledanja baleta na različite načine djeci i roditeljima, kako bi nakon odgledane predstave mogli razgovarati o onome što su vidjeli i o doživljaju ispričanog.

 

U ulozi Ivice nastupa Michele Pastorini, u ulozi Marice Maria del Mar Hernandez, majka im je Ksenija Duran Krutova a otac Ali Tabbouch. U ostalim istaknutijim ulogama su Nika Lilek, Marta Kanazir, Helias Tur Dorvault, Ricard Campos Freire, Cristina Lukanec, Irina Köteles, a nastupaju i gotovo svi ostali članovi ansambla riječkoga Baleta.

 

U predstavi je korištena glazba Wolfganga Amadeusa Mozarta, autor animacija, video projekcija i scenografskih elemenata je Marko Gutić Mižimakov, kostima Petra Dančević Pavičić a oblikovatelj svjetla je Dalibor Fugošić.

 

Gina Patterson je dugi niz godina nastupala kao plesačica u Baletnom kazalištu u Pittsburgu, baletima u Austinu i Floridi te diljem svijeta kao gošća. Autorica je 90 djela, među kojima 11 cjelovečernjih produkcija, za koja je osvajala ugledne nagrade. Njezine koreografije izvodi više od 20 kompanija. Obrazuje mlade plesače na više visokoškolskih ustanova i akademija. (Hina)

 

(R.P.B., 22.01.2018)