izložba

Samostalna izložba Gorana Škofića u Parizu


vrijeme: 27.01.2018. - 24.02.2018.
mjesto: Francuska, Pariz, Galerija Dix9 Hélène Lacharmoise

Za svoju prvu samostalnu izložbu u Francuskoj, u Galeriji Dix9 Hélène Lacharmoise, Goran Škofić prezentira svoje radove u dva ciklusa.  

U prvom dijelu predviđena je projekcija eksperimantalnog filma Na plaži. Film će biti postavljen kao videoinstalacija u prostoru galerije. Na taj način postavljen, uključuje gledatelja u rad i poigrava se s percepcijom prostora u koji je smješten. Na plaži je rad neuobičajen za dosadašnju praksu Gorana Škofića tijekom koje se umjetnik pojavljivao kao jedini protagonist svojih radova, figura unutar problema i apsurda svakodnevice.

U prividno jedinstvenoj sekvenci kadra, odjevene figure pojavljuju se na plaži, ulaze u more i nastavljaju hodati sve dublje i dublje, dok potpuno ne nestanu u u moru. Vrlo iznenađujuće, u posljednjoj se sceni ponovo pojavljuje prva figura koja tako odbacuje bilo kakvu ideju kolektivnog nestanka. Gledatelj se tada suočava s idejom vječnog povratka. Rad Na Plaži bio je već prikazan na nizu izložaba i festivala kao što su Paris Photo 2017, Bogotá Short Film Festival, CODE Copenhagen, Tabor Film Festival, Centar za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu... Film je nagrađen GRAND PRIXom na 51. zagrebačkom salonu.

Drugi dio izložbe u Galeriji Dix9 održat će se u svibnju i lipnju 2018. i usredotočiti će se na uobičajenu umjetnikovu praksu, na njegove autoreferencijalne radove u kojima je protagonist on sām. Radi se o radovima koji su podjednako konceptualni i razigrani.

Internet stranica galerije: http://www.galeriedix9.com
Internet stranica autora: http://goranskofic.com


 

(D.H.F., 23.01.2018)

Tagovi: goran škofić