najave

Dani Nikole Tesle u Tehničkom muzeju


vrijeme: 30.01.2018. - 01.02.2018.
mjesto: Zagreb; Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

U razdoblju od 30. siječnja do 1. veljače 2018. prisjetit ćemo se života i rada Nikole Tesle. Program se održava u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb.

Uz predavanja održati će se i panel diskusija na temu Nikola Tesla jučer, danas, sutra i izazovi mladim generacijama.
 
Utorak, 30. siječnja 2018., u 17 sati (kino dvorana Muzeja)

Gostovanje Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost:
- Otvorenje natječaja „Godišnja nagrada Nikola Tesla – genij za budućnost 2018.“
- Panel diskusija: Nikola Tesla jučer, danas, sutra i izazovi mladim generacijama
 
Srijeda, 31. siječnja 2018., u 18 sati (kino dvorana Muzeja)
Ivan Kožar: Tesla u oku mladih inovatora
Što Tesla predstavlja hrvatskim inovatorima, a što stranim? Kako na njega gledaju mladi, je li to dobro ili loše? Može li se nešto napraviti po tom pitanju, može li se to kako iskoristiti? Kako mladi nakon svih ovih godina još uvijek mogu ponešto naučiti od Tesle? Znaju li oni tko je Tesla uopće bio? Koji su bili Teslini najveći ciljevi, postignuća i izumi? Kako sam ja krenuo u rad s Teslinim zavojnicama i bežičnim prijenosom energije? Kakvo je stanje bežičnog prijenosa energije prije, sada i u budućnosti? Na sva ova pitanja predavač će pokušati odgovoriti u sklopu ovog predavanja uz praktične primjere i pokuse.
 
Četvrtak, 1. veljače 2018., u 18 sati (kino dvorana Muzeja)
Vladimir Paar: Novo lice Tesline genijalnosti
Teslina otkrića na području elektrotehnike igrala su ključnu ulogu koja je omogućila Drugu tehnološku revoluciju - to je dobro poznato javnosti. No Tesla je također genijalni velikan i vizionar na polju fizike. Zanimljivo je razmotriti Teslinu pionirsku ulogu u otkriću rendgenskih zraka, kozmičkih zraka, nuklearnih akceleratora, elektronskog mikroskopa, robotike, čipa,.... Kao i Teslinu komplementarnost i prožimanje znanosti i umjetnosti. Tesla ćemo upoznati kao vizionara post-STEM obrazovanja u 21. stoljeću.
 
Broj mjesta je ograničen, a besplatne ulaznice podižu se na dan predavanja od 9 do 18 sati na blagajni Muzeja. Ulaznice je moguće i unaprijed rezervirati na telefon 01/4844-050 tijekom radnog vremena blagajne muzeja od 30. siječnja 2018.

Facebook event


(R.P.B., 24.01.2018)