predstava

Gostovanja u Zagrebačkom plesnom centru


vrijeme: 24.03.2018. - 30.03.2018.
mjesto: Zagreb; Zagrebački plesni centar, Ilica 10/1

Zagrebački plesni centar ugostit će još dvije predstave do kraja ožujka. Prva je na redu 'Fantazmija – poetski teatar u sjenama' koju će izvesti Aleksandra Demše 24. ožujka, a potom će u petak, 30. ožujka, u ZPC-u gostovati predstava 'Noći... koreofrenija' redateljice i koreografkinje Sanje Petrovski u izvedbi Zadarskog plesnog ansambla.
 

Fantazmija – poetski teatar u sjenama

Ovaj projekt nastao je kao eksperimentalno propitivanje odnosa sadržaja i forme u suvremenom teatarskom diskursu upotrebljavajući različite teatarske tehnike i tehnologije. Predstava je ponikla iz rada na poetskom predlošku koji se na sceni izvodi uz pomoć plesa i scenskog pokreta, “klasične” glume, potom lutkarskih tehnika - rada s marionetom, teatara u sjenama, “crnog” teatra”, te animacije tijela i dijelova tijela. Jedna od ideja projekta je da se temeljna struktura bilo kojeg poetskog predloška per seuz pomoć suvremenih teatarskih tehnika i moderne tehnologije pokuša prenijeti publici uz najmanju moguću upotrebu dramaturških postupaka. Tako je svaki gledatelj u prilici da bude dramaturg koji oblikuje svoju priču.

 

Tekst i režiju potpisuje Berislav Cimerman, a izvodi Aleksandra Demše.


Noći... koreofrenija


Lakoća i sklad u kontekstu surove stvarnosti, ono što ples i sloboda izražavanja donose u svakodnevnom životu, uvijek nov i iznenađujući proces stvaranja, tema su predstave Noći… koreofrenija. Svojevrsno samopropitivanje, propitivanje i vječna dvojba što i kako, potraga za osobnošću i sebstvom izražavaju se nesigurnošću i simpatičnom besmislenošću postupaka i djelovanja. Sublimirani kontrasti apstraktnih i mitskih slika pridaju novo značenje cjelini.

 

Ovom predstavom Sanja Petrovski obilježava 40 godina umjetničkog djelovanja. Kao plesačica, koreografkinja, pedagoginja ostavila je neizbrisiv trag na zadarskoj plesnoj i kulturnoj sceni. U predstavi sudjeluje tim suradnika, kolega i učenika koji su godinama pratitelji projekata Zadarskog plesnog ansambla i same koreografkinje.

 

Sve informacije o predstavama, rasporedu i prodaji ulaznica možete naći na službenim stranicama ZPC-a.

 

(R.P.B., 21.03.2018)