natječaj, obavijest

Pokrenut novi fond za potporu istraživačkom novinarstvu u EU-u


vrijeme: 19.03.2018.
prijava: 03.05.2018.

Međunarodni institut za medije (IPI) i Europski centar za novinarske i medijske slobode (ECPMF) pokrenuli su Fond za potporu prekograničnom istraživačkom novinarstvu u Europskoj uniji vrijedan do 450 tisuća eura. Prekogranični timovi mogu se prijaviti do 3. svibnja 2018. za iznose do 50.000 eura.

Fond “Istraživačko novinarstvo za Europu - #IJ4EU” (Investigative Journalism for Europe) namijenjen je poticanju i jačanju suradnje među novinarima i redakcijama u Europskoj uniji na otkrićima od javnog interesa i prekograničnog značaja. Cilj je je fonda podržati istraživanja koja odražavaju kontrolnu ulogu medija i pomažu javnosti da one na vlasti drži odgovornima za njihove postupke i obveze. Na taj način nastoji pridonijeti održivosti demokracije i vladavine prava u EU-u.
 
Fondom će upravljati Međunarodni institut za medije (IPI), globalna mreža urednika, medijskih rukovoditelja i vodećih novinara koja se bave zaštitom slobode medija.

Tijekom 2018. godine, prekogranični timovi istraživačkih novinara i/ili redakcije iz najmanje dvije zemlje članice Europske unije mogu se prijaviti za nepovratna sredstva u maksimalnom iznosu od 50.000 eura kako bi proveli istraživanja o temi od prekograničnog značaja i javnog interesa.
 
Predloženi projekti moraju težiti otkivanju novih informacija. Prijaviti se mogu već postojeći istraživački timovi, kao i oni novo oformljeni za potrebe #IJ4EU projekta. Istraživanja koja su u tijeku i još nisu dovršena mogu se prijaviti za sredstva za dovršetak i objavu priče. Posebno se potiču na prijavu timovi novinara ili redakcije sa sjedištem izvan glavnih ili najvećih gradova, ili u zemljama u kojima je istraživačko novinarstvo posebno ugroženo.
 
Program je namijenjen financiranju svih platformi, uključujući tisak, radio, televiziju, online medije, dokumentarni film te kombinaciju platformi. (multi-platform story-telling).
 
Kako bi ostvarili financiranje, predloženi projekti moraju biti objavljeni (i dostupni u formatu koji se može objaviti) u uglednim medijima ili na platformama u najmanje dvije zemlje EU-a najkasnije do 31. prosinca 2018. godine.
 
Rok za prijave je 3. svibnja 2018. što je ujedno i Svjetski dan slobode medija. Prijave moraju biti dostavljene na engleskom jeziku uz detaljan opis projekta, pojedinosti o istraživačkom timu, plan istraživanja i objavljivanja, proračun i procjenu rizika.
 
Projekte koji će biti financirani odabrat će neovisan povjerenstvo s ciljem sklapanja ugovora s uspješnim kandidatima do 15. lipnja 2018. godine.
 
Za prijave i više informacija o uvjetima natječaja i prijavljivanja te postupku odabira kandidata, molimo posjetite web stranicu: http://ij4eu.net/
 
"Istraživačko novinarstvo, koje ima ključnu ulogu u bilo kojoj funkcionalnoj demokraciji, pod pritiskom je u cijeloj Europskoj uniji", izjavila je izvršna direktorica Međunarodnog instituta za medije (IPI), Barbara Trionfi. "Pružanje financijske podrške istraživačkim projektima način je da se pomogne osigurati da informacije o pitanjima poput korupcije, financijskog kriminala, zlouporaba ljudskih prava i uništavanja okoliša dospiju do javnosti".
 
Također je dodala: "Budući da su takve istrage danas rijetko ograničene na jednu državu, od suštinskog je značaja da novinarske ekipe koje pokrivaju ove teme rade preko granica. Ponosni smo što će #IJ4EU pružiti mogućnost za to".
 
Za dodatna pitanja, molimo kontaktirajte:
 
Javier Luque
Voditelj digitalnih medija
IPI
Email: jluque@ipi.media
Tel.: +43 1 5129011
 
www.ij4eu.net


(D.H.F., 23.03.2018)