projekcija

'Mediteranski prozori' na Filmskom četvrtku u HDU


vrijeme: 19.04.2018.
mjesto: Zagreb; Hrvatski državni arhiv (dvorana Katalozi), Marulićev trg 21

Tema ovomjesečne projekcije u okviru redovnog programa Filmskog četvrtka je 'Mediteranski prozori' Branka Belana. Gost predavač je filmolog i kritičar, dr. sc. Tomislav Šakić. Film će se prikazati 19. travnja, u 18 sati, u Hrvatskome državnome arhivu.
 

Iako se  ponajprije profilirao kao filmski teoretičar i redatelj, Branko Belan, inače doktor prava, poznat je i kao književnik. Iz njegova pera je izašlo nekoliko romana i zbirki priča, nerijetko ZF tematike. Belan je zbog igranih filmova Koncert (1954.) i Pod sumnjom (1956.) postao 'nepodoban' iz ideoloških razloga.

 

Rodom s Brača, ostvario je i niz dokumentarnih filmova na temu mediteranskog načina života. Program nadolazećeg Filmskog četvrtka će nam pružiti uvid u taj dio stvaralaštva jednog od najcjenjenijih hrvatskih redatelja.

 

Desetominutni film Mediteranski prozori snimljen 1960. godine, počinje otvaranjem prozora, a završava njegovim zatvaranjem. Između je smještena priča o promjenama što ih prozori doživljavaju tijekom jutra, poslijepodneva i večeri.

 

Film Branka Belana prikazat će se u sklopu Filmskog četvrtka u 18 sati u dvorani Katalozi Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu.

Izvor: HAVC
 

(R.P.B., 17.04.2018)