konferencija, znanstveni skup, najave

Poziv za sudjelovanje na znanstveno-stručnome skupu 'Skriveni svijet starih knjiga'


vrijeme: 28.05.2018. - 30.05.2018.
mjesto: Zagreb, NSK

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu najavljuje znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem 'Skriveni svijet starih knjiga' koji će se održati 29. svibnja 2018. u sklopu istoimene izložbe.

Izložba

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu želi skrenuti pozornost na knjižnu baštinu, kao i ulogu u njezinu očuvanju, organizacijom interaktivne izložbe pod nazivom „Skriveni svijet starih knjiga“ od 28. do 30. svibnja 2018. godine. Izložba se organizira uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Na izložbi će posjetitelji moći dotaknuti knjige, uzeti ih u ruke, pomirisati, podrobnije proučavati te pokušati odgonetnuti što o sebi govore knjige u društvu konzervatora restauratora i knjižničara Odjela Zaštita i pohrana.

Izložba će biti otvorena od 28. do 30. svibnja 2018. godine od 9.30 do 15.30.

Skup

Tijekom izložbe 29. svibnja 2018. godine održat će se i znanstveno-stručni skup pod istim nazivom. Teme su znanstveno-stručnoga skupa: primjena znanstvenih metoda u istraživanju materijala, načina izradbe i opremanja knjige, uvezi, knjižna ilustracija, određivanje vremena nastanka knjige, procjena rizika i praćenje stanja knjige, istraživanje oštećenja knjige, metode zaštite i dr.

Znanstveno-stručni skup namijenjen je prvenstveno stručnjacima i znanstvenicima koji se bave proučavanjem i zaštitom kulturne baštine, ali i drugim stručnjacima s interesom za to područje.

Više obavijesti o skupu i prijavama >>>

Radionice

Tijekom odvijanja izložbe u malome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održavat će se radionice Vodeni znakovi ili filigrani na papiru i Tehnike otiskivanja ilustracija. Polaznike spomenutih radionica, a to mogu biti školska djeca, studenti i svi zainteresirani prijatelji knjige, konzervatori restauratori sa suradnicom Dorelom Dujmušić s Grafičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu upoznat će sa sastavom i stanjem očuvanosti / zaštite knjiga na konkretnim primjerima, kao i s grafičkom reprodukcijom starih knjiga (vodeni znakovi i ilustracija). Više obavijesti o radionicama i prijavama sudjelovanja >>>

U sklopu održavanja ove manifestacije svi zainteresirani za obilazak NSK mogu se prijaviti na mrežnoj stranici za prijave.
 
www.nsk.hr

(D.H.F., 02.05.2018)