x ostalo

Predstavljena studija o položaju kulturnih djelatnosti i djelatnika u kulturi u poreznom sustavu


vrijeme: 15.05.2018.

U Ministarstvu kulture održana je prezentacija studije o položaju kulturnih djelatnosti i djelatnika u kulturi u poreznom sustavu.

Ministarstvo kulture radi pripreme novog prijedloga Zakona o umjetnicima i umjetničkim djelatnostima, analizira različita pitanja i aspekte djelovanja fizičkih i pravnih osoba uključenih u resor kulture.  U okviru pripreme polaznih osnova za izradu Zakona, Institut za javne financije je realizirao istraživački projekt na temu Položaja kulturnih djelatnosti i djelatnika u kulturi u poreznom sustavu Republike Hrvatske. 

Cilj istraživanja bila je analiza poreznog položaja fizičkih i pravnih osoba u sustavu kulture i pregled propisa koji se odnose na položaj umjetnika i umjetničkih djelatnosti.  Voditeljica projekta je Danijela Kuliš, univ. spec. oec iz Instituta za javne financije, a suradnici na projektu su dr. sc. Maja Grdinić s Ekonomskog fakulteta Rijeka, zatim mr. sc. Zrinka Perić iz Ministarstva financija, Porezne uprave Dubrovnik i prof. dr. Hrvoje Šimović s Ekonomskog fakulteta Zagreb.
 
Nakon prezentacije studije otvorena je rasprava sa sudionicima sastanka kako bi se  identificirala ključna pitanja koja treba razmotriti u budućim revizijama poreznih propisa kao i prilikom izrade novog Zakona o umjetnicima te najavljene revizije ostalih propisa u području kulture. 

•  Studija - Položaj kulturnih djelatnosti i djelatnika u kulturi u poreznom sustavu Republike Hrvatske

Izvor: www.min-kulture.hr

(D.H.F., 16.05.2018)