Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Terce jadranskih brodica' Velimira Salamona

Izložba tehničkih crteža Velimira Salamona pod nazivom 'Terce jadranskih brodica', čija je organizacija povjerena Centru za kulturu Grada Krka, javnosti će biti predstavljena od petka, 14. kolovoza 2020. godine, u Galeriji Decumanus. 
vrijeme: 14.08.2020.
mjesto: Krk, Galerija Decumanus
url: https://www.grad-krk.hr/

Time je ovaj vrijedan izložbeni projekt posto svojevrsnim pretprogramom 23. regate tradicijskih barki Krčka jedra, koja će krenuti dan kasnije, 15. kolovoza, i to nakon posljednjeg otkucaja dvanaestog sata sa zvonika Katedrale.

Izložbu Terce jadranskih brodica čini 60-ak tehničkih crteža općih planova tradicijskih, ali i danas nestalih hrvatskih, tj. jadranskih brodica na jedra i vesla. Iako se ovdje radi o računalnim crtežima bracera, gajeta, falkuši, batana, guceva, peliga i ostalih tradicijskih plovila (zbog komunikacije, nacrtanim na tzv. vodnoj liniji), oni su napravljeni u skladu s načelima nacrtne geometrije i tehničkog crtanja, a uvedena boja daje im dodatnu dimenziju.

Te crteže možemo smatrati najsustavnijim i najtemeljitijim prikazima morfologije naše tradicijske barke, do kojih je autor dolazio ne samo kabinetskim radom već i pomnim terenskim istraživanjem, sve od Rovinja do Dubrovnika te diljem Sredozemlja, od Lisabona i Barcelone do Bresta.

Opširnije:
https://www.grad-krk.hr/