Preskočite na glavni sadržaj

Mediteranski plesni centar u rujnu

Nakon intenzivnog ljetnog perioda, u Mediteranskom plesnom centru u Istri u rujnu borave umjetnici Melita Lovričević i David Belas u okviru rezidencijalnog programa, a za zainteresiranu javnost održat će se i dvije radionice: 'Zajednička igra' Melite Lovričević koja uključuje istraživanje zvukova Savičente te radionica plesa i pokreta 'Što osjeća(m)?' pod vodstvom Ivane Pavlović i Petre Chelfi.
vrijeme: 08.09.2020.
mjesto: Zadar
url: ttps://www.facebook.com/mediteranskiplesnicentar/

Tijekom kolovoza u MPC-u je boravila španjolska koreografkinja Roser López Espinosa koja sa Zagrebačkim plesnim ansamblom intenzivno priprema premijeru plesne predstave koja će biti predstavljena tijekom jeseni u Zagrebačkome kazalištu mladih; umjetnik David Belas počinje pak raditi na novom kazališnom projektu koji će premijerno biti izveden u listopadu.
 
Vokalistica i glazbenica Melita Lovričević trenutno boravi na rezidenciji u sklopu koje istražuje i bilježi zvukove Savičente. Na samom kraju svog boravka, u petak, 11. rujna, Melita će održati radionicu Play Together / Zajedničku igru koja funkcionira kao istraživanje ispreplitanja zvukova Savičente, komponiranih dijelova uz korištenje modernih tehnologija predviđenih za primarno elektronsku glazbu, te in situ vokaliza i glasovnih struktura. Melita Lovričević prvi je put boravila u Mediteranskom plesnom centru u sklopu suradnje s Matijom Ferlinom 2019. na predstavi Ono mjesto koje nastaje. Osim izvedbeno, glazbom se bavi pedagoški, radi glazbu za vizualne medije te djeluje kao muzikoterapeut.
 
U sklopu dvogodišnjeg projekta Nevidljiva Savičenta – prevođenje tradicije u suvremenu kulturu održat će se radionica pokreta i plesa za djecu i mlade te osobe srednje i starije životne dobi u svrhu razvoja psiho-fizičkih sposobnosti te poboljšanja razumijevanja plesa kao umjetnosti. Voditeljice radionice Što osjeća(m)? koja će se održati 14. i 15. rujna su plesne umjetnice i psihologinje Ivana Pavlović i Petra Chelfi. Cilj radionice je kroz ples i različite vježbe i igre promatrati vlastite emocije.
 
Nakon Melite Lovričević, u Mediteranski plesni centar na rezidenciju stiže multimedijalni umjetnik, performer i redatelj David Belas (12. - 27. rujna) koji će pripremati novi kazališni projekt - autorski rad u suradnji s Visualia grupom po motivima romana Slika Doriana Graya. Motivi romana isprepliću se s umjetnikovim životom i dosadašnjim umjetničkim radom te se u tom smislu kao način rada ističe autoreferencijalnost i pseudobiografičnost. Sama je predstava prema načinu igre između kazališne predstave i performansa. Umjetnik je na razmeđu glumca i performera, naslanjajući se na dosadašnju umjetničku praksu s više od sedamdeset performansa i dvadeset odigranih kazališnih predstava, od čega šest autorskih. Ideja je kroz upotrebu tehnologije i njezinu kombinaciju s elementima prošlog tematizirati kako umjetnikov dosadašnji rad tako i aktualne teme suvremenog društva. Premijera ovog rada održat će se tijekom jeseni, a važno je istaknuti da će ovo biti četvrta službena premijera u Mediteranskom plesnom centru, nakon predstava Staging a Play: Tartuffe (2017) i Staging a Play: Antigone (2018) Matije Ferlina te Rob3rta (2019) Roberte Milevoj.
 
Konačno, španjolska koreografkinja Roser López Espinosa tijekom kolovoza je sa Zagrebačkim plesnim ansamblom počela raditi na pripremi novog projekta, plesne predstave čije će se premijerno predstavljanje održati tijekom jeseni u Zagrebačkome kazalištu mladih. Koreografski rad Roser López Espinose temelji se na snažnoj tjelesnosti, s velikom strašću prema preciznosti, istančanosti, akrobatskim elementima i pojedinostima. Sudioništvo i timski rad glavne su odrednice njezina zaigranog, nestašnog imaginarija koji karakterizira profinjena poetika i dašak humora. Nakon školovanja na Akademiji za kazalište i ples u Amsterdamu i obuke kod bivšeg olimpijskog gimnastičarskog trenera Jaumea Miróa, radila je s brojnim koreografima (Àngels Margarit, Cesc Gelabert, Pere Faura, Iago Pericot, Katie Duck, Marta Reig Torres…) i filmskim redateljem Isakijem Lacuestom. Svojim autorskim radovima Lowland, November i Hand to hand stekla je međunarodno priznanje i nekoliko nagrada, i redovno je prisutna na međunarodnim pozornicama.
 
Kompletan program za javnost u Mediteranskom plesnom centru održat će se u skladu sa svim epidemiološkim preporukama i uz poštivanje trenutne epidemiološke situacije.