Preskočite na glavni sadržaj

'Gradski i seoski miš' premijerno u Dječjem kazalištu Dubrava

Zagrebačko Dječje kazalište Dubrava kao svoju novu premijeru najavljuje u petak, 18. rujna, predstavu 'Gradski i seoski miš' po motivima Ezopove basne i u režiji Ivane Peroš.
vrijeme: 18.09.2020.
mjesto: Zagreb; Dječje kazalište Dubrava, Cerska 1
url: http://kazalistedubrava.hr/

"Postoji nešto iznimno zanimljivo u Ezopovim djelima jer već stoljećima ne prestaju zanimati kako mlađe tako i starije naraštaje. Uveseljavaju nas svojim šarolikim temama u kojima prepoznajemo sebe ili druge, većinom su životinje glavni protagonisti što je beskrajno zabavno kad se smijemo antropomorfnoj formi", stoji u najavi.
 
"Ali ono što je sigurno, basne istinski zrcale uobičajenu toplinu, humor i najvažnije, konciznu pouku koja je uglavnom univerzalna od antike do danas", dodaje se.
 
U ovoj se basni posjećuju Gradski i Seoski miš, rođaci koji se međusobno poštuju, ali ne razumiju različitosti. Vidimo suprotnost svjetova gdje oni, uz puno akcije, međusobnih zabuna i smiješnih situacija, nastoje ugoditi jedan drugome. Razlike života u gradu ili selu su jasne, pa se možda postavlja pitanje, kojem je od njih dvojice bolje?
 
"Nije važno. Smisao basne jest da apsolutno ne postoji nikakvo mjesto koje je ljepše i draže od sigurnosti svog doma, gdje god on bio. Ali, također, i ne manje bitno, prihvatiti razlike, drugačije načine života i ne osuđivati", poručuje se u najavi.
 
Igraju Ivan Bošnjak i Hrvoje Horvat. Režiju i dramatizaciju potpisuje Ivana Peroš, scenografiju osmišljava Vesna Režić, kostime Emina Kušan, a autor glazbe je Igor Karlić. Svjetlo oblikuje Aleksandar Mondecar, savjetnica za scenski pokret je Sandra Banić-Naumovski. (Hina)