" />
koncert

Četiri uzbudljiva koncerta u drugom ciklusu 'Lisinski u Guvernerovoj palači'


vrijeme: 27.09.2018.
mjesto: Rijeka

Ciklus 'Lisinski u Guvernerovoj palači' Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, u svojem drugom izdanju donosi do konca godine u riječkoj Guvernerovoj palači četiri uzbudljiva koncerta klasične glazbe a otvorit će ga u četvrtak, 27. rujna, 'tri majstorice svog instrumenta', Marija Pavlović, Monika Leskovar i Martina Filjak.

 

"Beethoven i Brahms pod njihovim prstima zvuče samouvjereno, strastveno i romantično. One su Marija Pavlović na klarinetu, Monika Leskovar na violončelu i Marina Filjak na klaviru - tri najljepše melodije nove sezone koncertnog ciklusa u Rijeci", stoji u najavi.

 

Bogatstvo i raskoš barokne glazbe riječku publiku očekuju 16. listopada, kada na pozornicu Guvernerove palače stupi Hrvatski barokni ansambl s originalnim glazbalima i njihovim vjernim replikama iz tog vrlo zanimljivog povijesnog razdoblja.

 

"Glazbena ostavština velikih skladatelja u njihovom izvođenju zvuči itekako autentično, zbog čega su redoviti gosti brojnih domaćih i inozemnih festivala, a često ugošćuju vrhunske strane i domaće soliste i dirigente. Glazbena ih kritika svrstava u sam vrh hrvatske glazbene reprodukcije", ističu iz Lisinskog.

 

U programu su djela Georga Philippa Telemanna, Johanna Gottlieba Janitscha, Françoisa Couperina, Johanna Joachima Quantza i Johanna Christiana Bacha.

 

Sljedeći gost Lisinskog u Rijeci bit će dobitnik brojnih prestižnih nagrada s diplomom londonskog Royal Academy of Music, gitarist Srđan Bulat, koji će svoje glazbeno umijeće riječkoj publici predstaviti 14. studenoga.

 

Svjetske pozornice svjedočile su njegovom virtuoznom gitarskom umijeću u koje redovito uplete djela hrvatskih autora, a ovaj puta, kako je najavljeno, bit će to djela Giulija Regondija, Isaaca Albeniza, Željka Brkanovića, Antona Garcije Abrila i Zorana Juranića.

 

Finale ciklusa rezervirano je za mladog i perspektivnog pijanista Ivana Krpana, jednog od najzanimljivijih i najuspješnijih mladih nada domaće pijanističke scene.

 

"Premda je još uvijek samo student na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, zbog prošlogodišnje osvojene prve nagrade na jednom od najuglednijih pijanističkih natjecanja u svijetu 'Ferrucio Busoni' u Bolzanu, pred njim su glazbena gostovanja u svjetskim glazbenim središtima kao Leipzig, Muenchen, London, Weimar i St. Petersburg", ističu iz Lisinskog.

 

Prije te velike glazbene avanture, u Guvernerovoj palači zasvirat će 13. prosinca, s repertoarom Ludwiga van Beethovena, Ferrucija Busonija i Franza Liszta. (Hina) 

(R.P.B., 14.09.2018)

Tagovi: koncert, rijeka