performans

Performansi u sklopu zatvaranja izložbe 'Kradljivci vremena' u MSU


vrijeme: 18.09.2018. 18 h
mjesto: Zagreb; Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17

U sklopu zatvaranja izložbe 'Kradljivci vremena-reloaded', u utorak, 18. rujna, u 18 sati, Irena Boćkai i Roko Nakić izvest će dva kratka performansa na temu vremena.
 

Roko Nakić / Sitni inventar

 

Performans je minijatura o svojevrsnoj generacijskoj slijepoj ulici, nepostojećem nasljeđu u prekinutom lancu biološkog poretka.

 

 “Vodili su bogat društveni život, ali nisu imali bliskih prijatelja. Imali su gomilu knjiga, ali nisu imali djece. Živjeli su u zgradi koju je on projektirao. Iza njih je ostao sitni inventar”.

 

Irena Boćkai/ Sunčanje

 

Sunčanje je pohvala dokolici. Umjetnica se sunča na plavoj foliji pod jakim osvjetljenjem. Govori pjesmu i pokušava razvući vrijeme. Irena Boćkai u svojoj interpretaciji teme "straha od dana", osuđenosti na ultimativnu izloženost, prednost daje jednostavnoj, ali višeslojnoj gesti. Na jednoj razini, izlažući se intenzivnom svjetlu reflektora, ona se suočava s 'perpetuiranim danom', ne pokušavajući zamagliti činjenice. Nadalje, naizgled ne radeći ništa, svojim sunčanjem subvertira suvremeni zahtjev za (hiper)produkcijom sadržaja, urušavanje koncepta privatnog i sve veću popularizaciju 'super-čovjeka' koji maksimalno iskorištava vrijeme i producira u svakoj sekundi svojeg postojanja. Umjetnica vraća dostojanstvo odmoru i afirmira njegov značaj, slijedeći premisu da ponekad iz de-utilitarizacije jednog odsječka vremena mogu proizići kvalitetne ideje, ali i energija za njihovu realizaciju. (Jozefina Ćurković)

 

O autorima:

 

Roko Nakić diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Polaznik je edukativnog programa za izvedbene umjetnosti PAP (Performing Arts Program) u klasi Vilima Matule. Član je kolektiva ‘Trećeprostor’ gdje surađuje na izvedbenim projektima ‘Premještanje ljudi i životinja’, ‘(S)letovi’ i ‘Greška’ s kojima sudjeluje na festivalima nezavisnoga kazališta i suvremenih izvedbenih praksi, te na rezidencijalnom programu Pogonator – inkubator za suvremeni ples i kazalište.

 

Irena Boćkai, doktorandica Studija književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, autorica je i izvođačica u performansima I predstavama site-specific kazališta, novog plesa i pokreta. Osnivačica je izvedbenog kolektiva ‘Trećeprostor’, a ostvarila je i sudjelovala je u niz izvedbenih projekata u zemlji i inozemstvu.

 

(R.P.B., 18.09.2018)