Preskočite na glavni sadržaj

Novi broj književnog lista Vijenac (703/2021.)

Iz novog broja književnog lista Vijenac izdavajamo tekst g. Božidara Petrača, književnog tajnika Matice hrvatske, u povodu Dana Matice hrvatske 2021. Tekst je posvećen 2021. – godini velikih obljetnica te je dostupan i u online izdanju novog broja časopisa.
vrijeme: 11.02.2021.
url: https://www.matica.hr/vijenac/
 
2021. – godina velikih obljetnica

Piše: Božidar Petrač, književni tajnik Matice hrvatske

'Zbog epidemije ove se godine neće održati tradicionalno obilježavanje Dana Matice hrvatske, ali taj važan datum obilježavamo ovim esejom Matičina književnog tajnika, posvećenim godini značajnih nadnevaka hrvatske povijesti, povijesti hrvatske državotvorne ideje, književnosti, umjetnosti i kulture, koja stavlja pred nas velike izazove, zadaće i odgovornosti

Ako smo gotovo cijelu proteklu godinu proživjeli uz pandemiju i potrese, nenaviknuti dotadašnjim životnim iskustvom na takve nedaće, ugroze i prijetnje, u ovoj 2021. godini, iako ne znamo što nas sve očekuje, kakvim ćemo nevoljama biti izloženi i kako ćemo kao društvo nadvladati sve negativne posljedice opake bolesti i potresa, pred nama se otvaraju veliki povijesni nadnevci, značajni datumi koji su imali i imaju iznimnu važnost u povijesti našega naroda, u izgradnji i očuvanju njegova identiteta, u borbi za njegovu samostojnost i slobodu, njegov jezik i priznato ime i mjesto među drugim narodima svijeta.

Obljetnice* koje nam donosi ova 2021. godina, spominjanja značajnih događaja i osobnosti koje su te događaje potaknule i stvorile, mogu u duhovnom i kulturnom smislu nadahnuti i pokrenuti naše dodatne snage kako bismo se prisjećanjima na njih okrijepili i odali im dužno priznanje te mogli s više gorljivosti, domišljatosti i stvaralačkog elana današnjim i sutrašnjim naraštajima omogućiti takvo životno ozračje u kojem će moći naći svoj puni smisao i razvijati svoje sposobnosti u korist osobnoga i narodnog boljitka. Matica hrvatska u tom pogledu sigurno ima veliku ulogu i sigurno će u okvirima svojih mogućnosti doprinijeti nakladničkom djelatnošću, znanstvenim i stručnim skupovima, književnim predstavljanjima i susretima diljem naše zemlje, budu li to dopuštale epidemiološke mjere, obilježavanjima svih tih obljetnica.' (...)

Tekst u cijelosti pročitajte putem poveznice:
https://www.matica.hr/vijenac/703/2021-godina-velikih-obljetnica-31317/

Novi broj Vijenca dostupan je na:
https://www.matica.hr/vijenac/703/r/naslovnica/

*
Marulićeva Judita
Gundulićeve Pjesni pokorne kralja Davida
350. godišnjica pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana
150. godišnjica Kvaternikove pogibije
Pedeseta godišnjica Hrvatskoga proljeća
1991. – godina mukotrpnog stvaranja suverene hrvatske države
Velika Danteova obljetnica

2021. je godina velikih i značajnih nadnevaka hrvatske povijesti, povijesti hrvatske državotvorne ideje, književnosti, umjetnosti i kulture, koja stavlja pred nas velike izazove, zadaće i odgovornosti.