Preskočite na glavni sadržaj

AMZ: Predstavljanje knjige 'Liber i mumija'

Arheološki muzej u Zagrebu najavljuje predstavljanje knjige "Liber i mumija" koje će se održati u srijedu, 24. ožujka. Za zainteresiranu publiku predstavljanje knjige prenosit će se uživo preko Zoom platforme (broj sudionika je ograničen).
vrijeme: 24.03.2021.
url: http://www.amz.hr

ZAGREBAČKA LANENA KNJIGA i ZAGREBAČKA MUMIJA najpoznatiji su spomenici u posjedu Arheološkog muzeja u Zagrebu. Riječ je o najdužem ikada pronađenom etruščanskom tekstu s 1200 riječi i mumiji na čijim lanenim povojima je tekst napisan. Liber (ili Zagrebačka Lanena knjiga) i mumija stigli su u Zagreb 1868. godine u vrijeme formiranja nacionalnih institucija pod utjecajem Ilirskog pokreta i hrvatskog narodnog preporoda, kao dar iz oporuke Mihaela Barića, Hrvata koji je živio u Beču i bavio se prikupljanjem starina. Bilo je to upravo u vrijeme zasnivanja i prikupljanja fundusa Narodnog muzeja.
Liber linteus i mumija poznati su i proučavani diljem svijeta, i oni su svakako, kad je riječ o interesu publike, najveća atrakcija Arheološkog muzeja u Zagrebu. S druge strane, golem je i konstantan, i interes znanstvenika koji se bave etruskologijom, ali i samim zagonetnim pitanjem povezanosti egipatske mumije i etruščanskoga teksta.

S obzirom na trajan interes domaće i svjetske javnosti za Liber linteus i Zagrebačku mumiju monografija Liber i Mumija koja je tiskana na hrvatskom i engleskom jeziku bila je nužan korak u prezentaciji tih dvaju najpoznatijih spomenika u Arheološkom muzeju u Zagrebu uopće. Naime, posljednja publikacija koja je nizom znanstvenih i stručnih radova obuhvatila povijest i značenje ovih dvaju spomenika, pod naslovom LIBER LINTEUS ZAGREBIENSIS – posebno izdanje Vjesnika Arheološkog  muzej u Zagrebu, čiji urednik je bio Ante Rendić-Miočević, objavljena je 1986. godine. Od te tiskovine preostali su samo arhivski primjerci, te je bilo potrebno objaviti novu, koja će uz povijest i prezentaciju Libera i mumije, također prikazati i sva znanstvena istraživanja koja su se dogodila u međuvremenu – osobito u 21. stoljeću. Urednik ove nove publikacije je muzejski savjetnik i voditelj Egipatske zbirke Igor Uranić, a tekstove je napisala grupa autora s područja povijesti, lingvistike, radiologije i grafologije.

*
Predstavljanje knjige organizira se za predstavnike medija. Za zainteresiranu publiku predstavljanje će se prenositi od 19 sati uživo preko Zoom platforme (broj sudionika je ograničen)
https://zoom.us/j/91594685750.

www.amz.hr