Preskočite na glavni sadržaj

Mašković, Gavran i Barišić gosti Filmske naSTAVe

Glumac Frano Mašković, redatelj dokumentarnih filmova Đuro Gavran i autor knjige 'Filmska gramatika videoigara' Ilija Barišić gosti su proljetnog ciklusa Filmske naSTAVe, besplatnog online edukativnog programa za koji su prijave otvorene do 5. travnja 2021.
vrijeme: 06.04.2021.
prijava: 05.04.2021
url: https://filmskanastava.hfs.hr/

Za sve srednjoškolce i njihove nastavnike koji se žele baviti filmom i naučiti ponešto o filmskoj umjetnosti organizatori kao prednost programa, ističu "beskrajan entuzijazam voditelja, odličan izbor filmova i dobru ravnotežu teorije te analize i interpretacije".
 
Proljetni ciklus Filmske naSTAVe održat će se tijekom proljetnog odmora učenika od 6. do 10. travnja, a osim najraznovrsnijih filmova i stručnih predavača, imat će tri gosta, izvijestio je Hrvatski filmski savez.
 
To su hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac Frano Mašković koji će se pridružiti tijekom jednog termina i s polaznicima komentirati prikazani film te govoriti o svom radu.
 
Višestruko nagrađivani redatelj Đuro Gavran, autor dvadesetak dokumentaraca, prolazit će zajedno s psihologom važnu životnu temu o kojoj je snimio i film.
 
Ilija Barišić, koji je doktorirao s temom videoigara i dobitnik je nagrade Ante Peterlić za publicistiku, predstavit će knjigu koja se sastoji od nekoliko filmoloških eseja koji valoriziraju i interpretiraju film ili služe kao metodički vodič za njegovo tumačenje novim generacijama gledatelja.
 
Nakon svake projekcije filma uslijedit će njihova analiza i interpretacija, a tijekom analize polaznici će naučiti bolje razumjeti filmsko djelo.
 
Filmska naSTAVa  jedini je filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima, a namijenjen je i studentima te srednjoškolskim nastavnicima.
 
Tijekom pet nastavnih dana unutar jednoga ciklusa, učenici imaju priliku na kinoplatnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, a mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima.
 
Cilj je programa filmski odgajati mlade, stvarati filmski pismenu kinopubliku, pozitivno utjecati na ukupan položaj filma u obrazovnom sustavu te time dati potporu hrvatskoj filmskoj produkciji i cjelokupnoj audiovizualnoj zajednici, a prijaviti se može na https://filmskanastava.hfs.hr/prijave-travanj-2021/.  (Hina)