" />
obavijest

U Beogradu počela sedmodnevna manifestacija Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture


vrijeme: 23.03.2019.
mjesto: Srbija; Beograd

U Beogradu je u četvrtak započela sedmodnevna manifestacija kojom će do 23. ožujka biti predstavljen projekt Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

Početak tjednog gostovanje Rijeke u Beogradu obilježiti će izložba „Minuta šutnje“ Nadije Mustapić i Tonija Meštrovića, koautorski projekt dvoje video-umjetnika iz Rijeke i Splita, koji je nastajao u razdoblju od 2012. do 2013. snimanjem na terenu, u brodogradilištima 3. Maj i Brodosplit, te kroz suradnju sa samim radnicima, uz audio i video materijale s lokacija splitskog i riječkog brodogradilišta.
 
Slijedi slide show "Odnosi brodova i šampanjaca" Petra Trinajstića, projekcija fotografija zlatnog doba riječke industrije jednog od najproduktivnijih fotografa-kroničara Rijeke, koji je svoj radni vijek proveo u brodogradilištu 3. maj.
 
Riječ je o kronici proizvodnje i porinuća brodova koje Trinajstić bilježi svojim foto-zapisima, "izborom motiva, kuta gledanja, eksponiranja središnje teme i jedinstvenim, neponovljivim izborom trenutka", te "slikarski nadahnuto ponire duboko iza površine viđenoga".
 
U ponedjeljak 18. ožujka slijedi "Večera s umjetnikom" i interaktivna izložba “Ponesi jedno od djela kući”.
 
U srijedu 20. ožujka predviđeni su filmski program, tribina i slušaonica, a bit će prikazani filmovi "Tito u Kraljevici", "Godine hrđe" i "Bauk".
 
Predstavljenje Rijeke u Beogradu završava u petak 22. ožujka nizom play-liste "Mile Voli Disko", koju čini serija žurki i lista underground disko hitova kasnih 70ih i ranih 80ih godina, nastalih u klubu Discordia u Rijeci. (Hina)

(R.P.B., 15.03.2019)