Preskočite na glavni sadržaj

Eurokaz 2012.

Eurokaz 2012.
Međunarodni festival novog kazališta EUROKAZ, osnovan 1987., održava se svake godine u drugoj polovici lipnja. Na njemu nastupaju vrhunski svjetski umjetnici iz područja kazališta, plesa i performansa, te se smatra najznačajnijom manifestacijom izvedbenih umjetnosti u ovom dijelu Europe. Programski koncept naglašava inovaciju i impulse koji mijenjaju perceptivne običaje i sudjeluju u stvaranju novih kazališnih jezika.
vrijeme: 28.06.2012. - 02.07.2012.

Uz reprezentacijski, EUROKAZ unatrag nekoliko godina ima i produkcijski karakter - 2006. godine festival pokreće produkcijsku i koprodukcijsku aktivnost s domaćim i inozemnim partnerima te se otvara prema radioničkim djelatnostima i suradnji s Akademijom dramskih umjetnosti. Prostor festivala se širi, a EUROKAZ uz festival razvija i neke oblike kontinuirane djelatnosti.

Ovogodišnji  EUROKAZ u jednom segmentu svog programa istražuje mogućnosti inovacije u muzičkom teatru, u rasponu od režiranog rock-koncerta “Micro” francuskog redatelja Pierrea Rigala  do avangardnog flamenka  španjolskog koreografa i plesača Israela Galvana i muzičke drame “Antica” u režiji hrvatskog redatelja Branka Brezovca i izvedbi svestranih makedonskih glumaca. Sa svojim stalnim partnerom, Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu, Eurokaz koproducira kazališni događaj njemačko-austrijske umjetnice Claudije Bosse u kojem sudjeluje susjedstvo Muzeja, stanovnici Novog Zagreba, dok u istraživačkom projektu “Terra Nova” belgijske grupe Crew glavnu ulogu igra tehnologija koja koristi najnovija dostignuća iz područja neuroloških znanosti te omogućava gledaocima nesvakidašnje iskustvo u poimanju prostora. Također u MSU-u odigrat će se i performans hrvatskog video umjetnika Dalibora Martinisa „Simultani govor“ kao inscenacija suvremene babilonske kule.
U nekoj vrsti uvoda u festival, Eurokaz će gostovati u Sisku i u sklopu Sisačkoga ljeta izvesti novu verziju svoje prošlogodišnje produkcije Krležine ˝Salome˝, a u programu će se, kao neka vrsta kontrapunkta, predstaviti i ambijentalni projekt ˝Republika mašte˝ sisačkoga Plesnog studija Doma kulture ˝Kristalna kocka vedrine˝.

Eurokaz 2012. je, zajedno s osam partnera iz sedam europskih zemalja, jedan od koorganizatora dvogodišnjega projekta 'Terra Nova' koji sufinancira program EU Kultura 2007 –2013.


Eurokaz 2012. / program

Eurokaz 2012. / raspored predstava



Prvi Eurokaz održan je 1987. godine, a od tada do danas na njemu je nastupilo više od tri stotine kazališta i kazališnih grupa iz cijelog svijeta.

Festival je učlanjen u europsku udrugu neovisnih kazališta - IETM (International Network for Contemporary Performing Art).


kontakt:

 
Eurokaz Festival
Dežmanov prolaz 3, 10 000 Zagreb  
Tel: + 385 1 48 47 856, + 385 1 48 15 080 
Tel/Fax: + 385 1 48 54 424
Mob: + 385 99 20 07 435
E-mail: eurokaz@zg.t-com.hr



 
(nena.franicevic-zlatic@min-kulture.hr)