" />
festival

Cirkobalkana 7


vrijeme: 01.05.2019. - 20.05.2019.
mjesto: Zagreb; Trnjanski nasip

Pred nama je sedmo po redu izdanje festivala suvremenog cirkusa, a cirkuski je šator postavljen u dvorištu Pogona Jedinstvo i za vrijeme trajanja festivala ugostit će 12 regionalnih i europskih cirkuskih ostvarenja.

Festival CirkoBalkana jasno pokazuje svoju osnovnu namjeru, a to je je promocija i potpora izgradnji regionalne umjetnosti cirkusa, trenutno najinovativnijih projekata iz čitave Europe – ovogodišnjih laureata CircusNext Platforme, kao i nekih hibridnih ostvarenja,  koja osim cirkusa u osnovi uključuju i druge inovativne umjetničke forme, vješto se poigravajući sa najnovijim tehnološkim ostvarenjima koja na sebi svojstven način implementiraju u cirkus.

 

Tako ćete u programu moći pronaći dvije regionalne premijere koje će se desiti u Zagrebu kao i dvije predstave iz regije koje su ovosezonski uradci. Sa Zapada nam pak, na sedmu godinu dolazi sedam veličanstvenih, novih ostvarenja – od onih sa svojim cirkuskim solo projektima do predstava sa po pet i više izvođača na sceni.

 

Ovogodišnje izdanje festivala je na neki način posvećeno razvoju regionalnih cirkuskih umjetnika mlađe generacije kroz projekt Ride&Camp ovogodišnjih partnera – francuske kompanije Un loup pour l’ homme, pa smo tako osmislili i niz zanimljivih sadržaja za umjetnike iz regije koji se žele priključiti ovom programu.

 

Zagrebačko izdanje festivala ostvaruje brojna partnerstva sa kolegama i prostorima koji se bave nezavisnom kulturom ali i onim institucionalnom, pa je i sam festival jedna vrsta programske suradnje sa klubom Močvara i proslavom njihovog 20-og rođendana, Pogonom Jedinstvo s kojima od početka surađujemo na različitim projektima vezanim uz razvoj publike i lokalne zajednice, AKC-Attack-om s kojim postavljamo izložbu fotografija u njihovoj galeriji Siva, knjižnicom Marija Jurić Zagorka u kojoj postavljamo izložbu plakata te Francuskim institutom u čijoj Medijateci također postavljamo izložbu fotografija i organiziramo tribinu o suvremenom cirkusu.

 

Program ovogodišnjeg festivala je vrlo raznolik pa između predstava, radionica, tribina i zabavnih sadržaja svatko može pronaći svoje mjesto-ili više njih!

 

Opširnije…


(R.P.B., 02.05.2019)

Tagovi: cirkobalkana