natječaj

Prijave za '2. Samoborski Salon'


prijava: 20.05.2019.

Udruga likovnih umjetnika Samobora i Galerija Prica, POU Samobor, pozivaju umjetnike sa područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije da se prijave za sudjelovanje na izložbi '2. Samoborski Salon'. Prijave se primaju zaključno do 20.05.2019.
 
„2. Samoborski Salon”
 
Vrijeme i mjesto održavanja izložbe:     
20.08.2019. - 08.09.2019., Galerija Prica

Kustosica izložbe: Sonja Švec Španjol, povjesničarka umjetnosti
 
Nositelj i organizator izložbe:   
Udruga likovnih umjetnika Samobora, Starogradska ulica 12, 10430 Samobor
 
Suorganizator izložbe:
Galerija Prica, POU Samobor, Trg Matice hrvatske 6, 10 430 Samobor
                  
Koncepcija izložbe

U najširem smislu, granica je crta koja nešto omeđuje odnosno razdvaja linijom. Granice mogu biti prirodne u vidu rijeka, planina, jezera, mogu biti političke, etničke, religijske. One dijele države, republike, pokrajine, regije, okruge, općine, sela, a ponekad i ljude. Osim fizičkih teritorijalnih granica, postoje i one mentalne. One predstavljaju fiktivne crte razgraničenja, a označavaju mogućnost do koje je nešto dopustivo, poput granice strpljivosti ili granice tolerancije.

Granice mogu imati i pozitivne konotacije u kontekstu rušenja ili pomicanja granica – kada rušimo vlastite barijere, oslobađamo se i napredujemo. Činimo sebe ili društvo boljim i kvalitetnijim, te na taj način oplemenjujemo zajednicu i svijet ovisno dokle seže naš utjecaj i koliko hrabrosti imamo u rušenju društveno uvriježenih i prihvaćenih granica.
          
U konačnici, autori temu 'granice' mogu problematizirati u jednom ili više njezinih značenja. Polazeći od Svemira do granica skrivenih duboko u srži našeg bića; onih suptilnih mentalnih granica. Granice mogu stajati kao pojam za osobne barijere ili namjerno određene kočnice vlastitog, ali i tuđeg karaktera. Tema se može interpretirati od motiva pejzaža bilo da je riječ o teritorijalnim, geografskim granicama pa sve do područja socijalno angažirane umjetnosti  u vidu ideoloških granica, prelaženja ili testiranja granica, ponekad i nepostavljanja granica, pa do granica identiteta, roda, te svjesnih i nesvjesnih granica. Nadamo se i ostavljamo otvorenu mogućnost da će tema granica potaknuti kod autora stvaralaštvo izvan vlastite sigurnosti komfor zone i granica unutar kojih pojedini autor djeluje. 
  
Uvjeti za autore koji se prijavljuju za sudjelovanje na Samoborskom Salonu:

- sudjelovati mogu akademski obrazovani umjetnici sa područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije
- prijaviti se mogu maksimalno 3 rada nastala u razdoblju od 2016. do 2019. godine
- mogu se prijaviti crteži, slike, grafike, fotografije, kolaži, skulpture, objekti, instalacije, video uradci
- dozvoljene su sve tehnike i materijali, a kod objekata i instalacija mogući su sinergijski odnosi različitih medija i materijala
- dimenzije djela nisu ograničene
 
Prijava za izložbu:

Uz prijavnicu prilažu reprodukcije prijavljenih radova u elektronskom obliku  kvaliteti i rezoluciji već pripremljenoj za tisak (300 dpi u jpg ili tif formatu).
Skulpture i instalacije molimo snimiti sa minimalno tri pogleda.
 
Materijale je moguće poslati:
  • mailom: ULUSamobor@gmail.com
  • internetom: JUMBO mail sa linkom za skidanje dostavljenim u prijavi
Napomena: Predajom prijave autor potvrđuje svoju suglasnost korištenja predanih materijala kao i podataka vezanih uz autora (adresa, tel, mail, web) od strane ULUS-a i Galerije Prica u promidžbene svrhe izložbe „2. Samoborski Salon” (katalog, pozivnica, web, marketing). U druge svrhe predani materijali se neće koristiti.
Prijave sa životopisom i CD s reprodukcijama radova ULUS Samobor ne vraća.
Umjetnici ne mogu bez suglasnosti ULUS-a Samobor povući svoja djela za vrijeme trajanja izložbe.
 
Prijave se primaju zaključno do 20.05.2019.

Cjeloviti tekst natječaja i prijavnica dostupni su ovdje (pdf, 87 KB)>>>
(D.H.F., 09.05.2019)