najave

Panel: Međunarodni dan muzeja – Novi izazovi za muzejsku struku


vrijeme: 20.05.2019.
mjesto: Zagreb, Muzej Mimara

Uz Međunarodni dan muzeja u ponedjeljak, 20. svibnja u 11 sati, u Muzeju Mimara održat će se panel pod nazivom 'Međunarodni dan muzeja – Novi izazovi za muzejsku struku' na kojem će glavni izlagač biti predsjednica ICOM-a, dr. sc. Suay Aksoy.

Slično kao u međunarodnom i u nacionalnom se okruženju sve intenzivnije promišlja (redefinirana) uloga muzeja u razvoju društva. Recentne izmjene legislative u Republici Hrvatskoj u značajnoj mjeri odraz su globalnih promjena koje se događaju u muzejskom sektoru te se ovim programom želi, upravo za Međunarodni dan muzeja, aktualizirati navedene teme kroz stručni panel u suradnji s Međunarodnim savjetom za muzeje, njegovim središnjim uredom u Parizu, kako bi muzejski profesionalci u Hrvatskoj imali mogućnost upoznati se i prodiskutirati trendove i promišljanjima povezane s globalnom raspravom o novoj definicija muzejske institucije.

Iznimno nam je zadovoljstvo da će glavna gošća panela biti Predsjednica ICOM-a, dr. sc. Suay Aksoy koja će unutar plenarnog izlaganja predstaviti inicijative svjetske muzejske organizacije vezane uz sudjelovanje na izradi preporuka UNESCO-a za muzejsku djelatnost, kao i pri izradi OECD vodiča za muzeje u kome se razmatraju učinci kulture na razvoj. Predsjednica ICOM-a osvrnut će se i na spomenuti proces izrade nove globalne definicije muzeja.

Panel „Međunarodni dan muzeja – Novi izazovi za muzejsku struku“ je definiran kao participativni s ključnim/uvodnim izlaganjem predsjednice ICOM-a koje će se održati na engleskom jeziku, kraćih intervencija predstavnika Ministarstva kulture RH, ICOM Hrvatska, Muzejskog dokumentacijskog centra i ICOM regionalne alijanse za Jugoistočnu Europu te otvorenom diskusijom izlagača i sudionika oko svih adresiranih, aktualnih tema glede uloge muzeja u razvoju suvremenog društva.

Panel u povodu međunarodnog dana muzeja organizirali su ICOM Hrvatska (Darko Babić, predsjednik), ICOM regionalna alijansa Jugoistočne Europe (Goranka Horjan, predsjednica) i Muzejski dokumentacijski centar (Maja Kocijan, ravnateljica).

http://www.icom-croatia.hr/
http://mdc.hr/

Vidi i:
http://mdc.hr/hr/mdc/skupovi-manifestacije/medunarodni-dan-muzeja/

(D.H.F., 14.05.2019)