Preskočite na glavni sadržaj

Zimska škola hrvatskoga folklora

Zimska škola hrvatskoga folklora
Tradicionalna ZIimska škola hrvatskog folklora održat će se od 3. do 12. siječnja 2015. u Crikvenici, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Podučavat će se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga jadranskoga područja -  narodni plesovi otoka Krka, Cresa, Raba, Paga, Silbe, Šibenskog uzmorja i otoka, Trogira, Kaštela, Čiova, Splita, otoka Šolte, Makarskog primorja, otoka Brača, Hvara i Korčule, doline rijeke Neretve, poluotoka Pelješca, otoka Mljeta i Lastova, Konavala, Župe dubrovačke, Rijeke Dubrovačke, Dubrovačkog primorja i Dubrovačke kontradance.
vrijeme: 03.01.2015. - 12.01.2015.

Podučavat će se i plesovi Hrvata koji žive u susjednim zemljama: južne Hercegovine (BiH) i Hrvata u Boki kotorskoj (Crna Gora). 

Uz praktična plesna predavanja, održat će se i predavanja o narodnim nošnjama i pjesmama  jadranskoga područja, te teorijska predavanja o narodnoj plesnoj kulturi u Hrvata i razvoju etnokoreologije u Hrvatskoj.

Ova škola je namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina. Osnivač Škole i autor njezina programa bio je uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan (škola datira od 1963. g.), a današnji voditelj je prof. Andrija Ivančan. Uz Andriju Ivančana, predavanja će održati vrsni hrvatski folklorni stručnjaci: Vido Bagur, dr. Goran Oreb, Tonči Tadin, Nenad Milin, Zlatan Sindičić, Damir Kremenić, Josip Forjan, Bojan Pogrmilović, Tibor Bün, maestro Siniša Leopold, Vjekoslav Martinić. Glazbeni korepetitor je Antun Kottek.
 
Za više informacija posjetite www.matis.hr.