" />
obavijest

Predstavljanje knjige 'Tirkizno' u Osijeku


vrijeme: 15.05.2019. 18,15 h
mjesto: Osijek; Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, prostor American Cornera

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek u srijedu, 15. svibnja, s početkom u 18,15 sati, organizira predstavljanje knjige 'Tirkizno' autorice Antonije Budano u prostoru American Cornera knjižnice.

Antonia Budano rođena je u Osijeku, gdje i danas živi. Stihove sriče od rane mladosti, a poeziji ozbiljnije pristupa posljednjih desetak godina. Izdane su joj dvije knjige poezije, a mnoge su se autoričine pjesme našle u zajedničkim  zbornicima pjesama. Nastupala je na raznim pjesničkim manifestacijama. Uskoro se sprema objaviti dvije dječje slikovnice za niži uzrast te piše priču i za nešto stariji.


"U ovoj knjizi postoje značenjski povezani ciklusi, a tematika je erotska. Ciklusi su nazvani po kršćansko-liturgijskim kategorijama (Svanuće, Spasenje, Naviještanje, Proročanstvo, Vrelo, Iscjeljenje). Autorica cjelinu gradi izmještajući te kategorije iz prvotnog konteksta i dajući im značenje koje dobivaju u partnerskom odnosu. U tom je odnosu jasno istaknuta lirska junakinja. Ne radi se o zaumnim operacijama propitivanja granica koncepta ljubavi eros i agape, već o maštovitoj resemantizaciji koja je fino ulegla u navedene tematizacije. Erotska je tematika prisutna i to u svom senzualnom obličju. Iz njezina podteksta izbijaju emotivni vodoskoci na vrlo fin i diskretan način." iz pogovora Tina Lemca
 

(R.P.B., 14.05.2019)