Preskočite na glavni sadržaj

26. festival Jazz.hr/proljeće

26. festival Jazz.hr/proljeće
Koncertom Joachima Kuehna, jednog od najvažnijih glazbenika u povijesti europskog jazza, u srijedu, 13. travnja u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog otvara se 26. festival Jazz.hr/proljeće, koji tradicionalno predstavlja velike svjetske zvijezde jazza i glazbenike u usponu karijere. 
vrijeme: 13.04.2016. - 16.04.2016.

Kao i svake godine na tom festivalu predstavit će se poznati europski i hrvatski jazzisti te još neafirmirani hrvatski glazbenici na manifestaciji Nove nade jazz Marjan Marjanović.

Festival će svojim nastupom 13. travnja otvoriti Joachim Kühn, jedan od najvažnijih glazbenika u povijesti europskog jazza. Kühn je sa svojim triom, koji je utemeljio 1964., bio jedan od prvih njemačkih glazbenika koji su djelovali na području free-jazza. Tijekom više od pola stoljeća karijere nastupao je s vodećim jazzistima kao što su Ornette Coleman, Archie Shepp, Jean-Luc Ponty, Joe Henderson, Michael Brecker i Phil Woods. Cijenjen je i kao umjetnik koji nastupa i snima solo. U tom kontekstu, u kojem njegova inventivnost dolazi do punog izražaja, i u kojem je snimio desetak albuma, predstavit će se hrvatskoj publici.

Gitaristički virtuoz Stanley Jordan demonstrira klavirističku ili tapping tehniku sviranja s dvije ruke nastalu kao plod dugogodišnjeg ustrajnog razvijanja vlastita pristupa zasnovanog na bogatim iskustvima. Na samom početku karijere svirao je s legendarnim jazzistima poput Dizzyja Gillespiea, Quincyja Jonesa i Bennyja Cartera. U sastavu NeTTwork predstavlja se uz dugogodišnje suradnike, također virtuozne glazbenike: kontrabasista Charnetta Moffeta i bubnjara Jeffa “Taina” Wattsa, glazbenike s kojima na originalan način, strastveno, uz osebujan zvuk i spektakularne improvizacije izvodi jazz standarde, ali i skladbe autora drugih žanrova.

Hrvatski predstavnik bit će multiinstrumentalist Ratko Vojtek, koji je svojom izvedbom na bas klarinetu dao nagovještaj odličnom koncertu. Prozvan zločestim djetetom hrvatske glazbe, Vojtek svoj “bread and butter” zarađuje kao filharmonijski solist na bas klarinetu kojeg je diplomirao kod slavnog Harryja Sparnaaya u Amsterdamu – gradu u kojem se zarazio jazzom. Klavir nije diplomirao, pa ga možda zato svira s posebnom pažnjom. Najvažnija javna pohvala njegovom pijanizmu dolazi iz Amerike gdje ga „Jazz at a Glance“ uspoređuje ni manje ni više nego s Keithom Jarrettom i Eddiem Palmierijem. Vojtek će se na ovom koncertu, 15. travnja, predstaviti kao pijanist, klarinetist i udaraljkaš, u izvedbama vlastitih, ali i djela autora klasične, popularne i jazz glazbe, što ih je snimio za svoj novi CD “Jazz and Beyond”.

Zvijezda festivala je kontrabasist, skladatelj i vođa sastava Miroslav Vitous. Poznat kao jedan od najkreativnijih improvizatora u jazzu, Vitous je uz Waynea Shortera i Joea Zawinula činio jezgru prve postave kultne fusion skupine Weather Report. No, ostvario je i uspješnu samostalnu karijeru. Sa svojom grupom, ali i u suradnji s drugim glazbenicima, snimao je ploče za uglednu diskografsku tvrtku ECM. U Zagrebu će nastupiti solo, u triju te kao solist uz Jazz orkestar HRT-a u izvedbama djela hrvatskih autora.

Osim kao kontrabasist i skladatelj, Vitous je uspješan i na polju glazbene pedagogije. Bio je profesor, te ravnatelj jazz odjela na konzervatoriju New England u Bostonu, a tijekom karijere održao je mnogobrojne glazbene radionice. Dan prije koncerta, 15. travnja s početkom u 17 sati održat će glazbenu radionicu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, soba 438, ulaz je slobodan.

U cilju promocije karikature, Međunarodna udruga karikaturista sa sjedištem u Sisku, u suradnji s Jazz.hr-om i KD Lisinski u sklopu festivala Jazz.hr/proljeće kao popratnu manifestaciju postavit će izložbu karikatura “MIKS: Jazz.hr”. U sklopu izložbe bit će postavljeno 50-tak odabranih radova na temu jazza, koje su iz fundusa udruge MIKS odabrali Davor Hrvoj, umjetnički voditelj jazz manifestacija Hrvatskog društva skladatelja, i Nenad Ostojić, predsjednik međunarodne udruge MIKS. Među odabranim radovima su djela svjetskih majstora karikature poput Andreja Popova (Rusija), Oleksyja Kustovskog (Ukrajina), Paola Dalpontea (Italija) i ostalih. Izložba će biti postavljena od 13. do 16. travnja 2016. u predvorju Male dvorane KD Lisinski, a otvorenje će biti 13. travnja u 19:45.