Preskočite na glavni sadržaj

IKS festival 2016.

IKS festival 2016.
Peti po redu IKS Festival započinje u utorak, 14. lipnja 2016., u Hrvatskom narodnom kazalištu Split izvedbom predstave 'Deep dish' austrijske kompanije Liquid loft koja je otvorila i prošlogodišnji festival i izazvala veliko zanimanje publike. Ovogodišnje produljeno festivalsko ljetno izdanje trajat će sve do 8. srpnja o.g.
vrijeme: 14.06.2016. - 08.07.2016.

Pozornica HNK Split za vrijeme plesno multimedijalne predstave „Deep dish“ biti će ispunjena planktonima u akvarijima, živim račićima i morskim crvićima, trulim i svježim voćem i povrćem i jasno će podsjećati na raskošne barokne trpeze. Ova neobična interdisciplinarna izvedba završni je dio serije "The Perfect Garden" koju je Chris Haring, umjetnički voditelj plesne kompanije, ostvario zajedno s Michelom Blazyem nakon što je taj francuski konceptualni umjetnik privukao pozornost suvremenih umjetničkih krugova organskim skulpturama od trave, a njegova kinetička instalacija od pjene u pariškom samostanu postala poznato umjetničko djelo.

Fizički prostor HNK Split, u ovom slučaju pozornica na kojoj smo gledali iznimne baletne i plesne predstave postaje živi organizam, mjesto izvedbe u kojem će se tjelesno percipirati kao dio samogenerirajućeg integriranog sustava, podložno procesima života - klijanju, rastu i raspadanju.  Izvođači / suvremeni plesači vođeni čežnjom i radoznalošću, živopisno, ali ujedno i bešćutno u predstavi slave tjelesnu prolaznost u mnogostrukim dimenzijama stvarnosti, koja će kulminirati na velikom ekranu.  Žive slike rukom držane kamere, u režiji izvođača, vodit će vas kroz bizarne paralelne svjetove organskih objekata. Metode snimanja filma, zajedno s akustičnim prelamanjem, evociraju metafore baroknih vrtova, zemaljskih užitaka i njihove neizbježne propasti.

I dok Tjedan suvremenog plesa u Zagrebu prolazi burno uz žustre rasprave o budućnosti jedinog plesnog centra u Hrvatskoj – Zagrebačkog plesnog centra vjerujemo da će IKS Festival mnoge iznenaditi ovogodišnjim plesno multimedijalnim projektom Deep dish koji u svojoj suštini nosi duh suvremene kulture i nedvojbeno otvora estetski proces preispitivanja dimenzije vremena i njegovog učinka, umjesto divljenja ogledalnom primjerku, mirnom i samodopadajućem objektu.

Produljeno festivalsko izdanje nastavit će se u srijedu, 22. lipnja u Domu mladih, nikad dovršenom centru nezavisne kulture u Splitu gdje će nas dočekati  hladna, ledena pozornica ali sa puno igre i stvaralačkog neposluha. U predstavi Glace!, sedam plesača i akrobata francuske kazališne skupine Trafic de Styles prikazat će zanimljivu izvedbu sa elementima suvremenog plesa, umjetničkog klizanja i novog cirkusa – na ledu. Claire Bournet i Sébastien Lefrançois, autori predstave, dijele “klizalačko djetinjstvo” u kojem se oboje sjećaju kreativnog neposluha: po završetku treninga, oni su pokušavali stvoriti nove pokrete – kroz igru su eksperimentirali nove figure, izvan pravila, izvan konvencija. Uz tu prigodu, za najmlađe gledatelje pripremili smo i ČIKS iznenađenje u suradnji sa slastičarnom Dolcemania, slatko iznenađenje koje dolazi uz ulaznicu koja za njih iznosi samo 20 kuna.

30. lipnja u GKM-u će se održati predstava Folk Acts, autorski projekt Saše Božića i Petre Hrašćanec u kojem nastupaju glumica Nataša Dangubić i kavanska pjevačica Višnja Vitas.  Predstava Folk Acts ne bavi se moraliziranjem oko učinaka turbo folk kulture: ona suprostavlja emocionalni učinak koji proizvodi kazalište i glazbeni nastup te dovodi u pitanje siguran teritorij i jednog i drugog izvedbenog oblika.

Za kraj festivala 8. srpnja u Gradskom kazalištu lutaka uz pratnju glazbenih eksperimentatora Alena i Nenada Sinkauza na pozornici, Petra Hrašćanec dočarati će nam suvremenom plesnom tehnikom  - anatomiju mačke. Predstava Anatomija mačke autorski je projekt Ksenije Zec i Petre Hrašćanec.

Četiri predstave u ljetnom izdanju nadopunit će i jesensko izdanje IKS Festivala tijekom listopada u suradnji sa Talijanskim institutom iz Zagreba i Zajednicom Talijana u Splitu kada će biti prikazane predstave u talijanskoj produkciji unutar projekta pod nazivom Putevima kazališta inovacije na Mediteranu.

Projekt Putevima kazališta inovacija na Mediteranu započeo je 2011. godine u suradnji s različitim umjetnicima i organizacijama iz Italije, Španjolske i Francuske kao što su Motus, Ricci Forte, Inteatro Festival, Adrien M/ Claire B i drugi.