Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni dan plesa 2017.

Međunarodni dan plesa 2017.
Međunarodni dan plesa obilježava se u četvrtak, 29. travnja 2017. 
vrijeme: 29.04.2017. - 29.04.2017.

O svjetskom danu plesa

Jedna od glavnih zadaća Međunarodnog plesnog odbora (International Dance Committee) koji djeluje pri svjetskom ITI- ju je stvaranje okvira za dijalog i suradnju velike svjetske plesne zajednice te promicanje plesne umjetnosti i jačanje njezinog kulturnog i političkog položaja na međunarodnoj razini. IDC s tom je namjerom 1982. godine ustanovio i Svjetski dan plesa koji se obilježava svake godine 29. travnja. Taj dan slavi uspomenu na rođendan jednog od najvećih plesnih reformatora Jean Georges Noverrea, začetnika modernog baleta. Svake godine na taj se dan diljem svijeta šalje poruka poznate osobe iz svijeta plesa. Osnovna ideja Svjetskog dana plesa je da se na taj dan podsjeti javnost na ovaj umjetnički oblik te uživa u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Svjetski dan plesa u Hrvatskoj

Hrvatska se više puta pokušala pridružiti međunarodnom slavlju, ali tek od 1999, kada akciju pokreće neformalna plesna grupa LLINKT!, Dan plesa se kontinuirano obilježava i u našoj zemlji te postaje priznatim i opće prihvaćenim događajem.
Plesni odbor Hrvatskog centra ITI, koji je osnovan u lipnju 2000, preuzeo je organizaciju proslave i distribuiranja plesne poruke po Hrvatskoj. Čita se međunarodna i nacionalna poruka. Ovu potonju pisala su istaknuta imena hrvatske plesne scene poput Milka Šparembleka, Milane Broš, Sonje Kastl, Mirne Žagar, Irene Pasarić, Staše Zurovca, Snježane Abramović, Almire Osmanović, Ivica Boban, Maja Bezjak, Vera Maletić …

Poruka uz Međunarodni dan plesa - 29.4.2017.
Autorica: Trisha Brown, koreografkinja

Postala sam plesačica jer sam željela letjeti. Nadilaženje sile teže oduvijek je bilo nešto što me pokretalo. Ne postoji tajno značenje u mojem plesu. On je duhovna vježba u fizičkom obliku.
Plesom komuniciramo i širimo univerzalni jezik komunikacije, rađamo radost, ljepotu i napredak ljudskog znanja. U plesu je bitna kreativnost... opet i opet... razmišljanje, stvaranje i izvođenje. Naša su tijela oruđe za izražavanje, a ne medij za reprezentiranje. Ta ideja oslobađa našu kreativnost, što je ključna pouka i dar umjetničkog djelovanja.
Život umjetnika ne završava s godinama, kao što neki kritičari vjeruju. Ples sačinjavaju ljudi, ljudi i ideje. Kao publika, možete taj kreativni impuls odnijeti kući sa sobom i primijeniti ga na svoj svakodnevni život. (s engleskog preveo: Vinko Zgaga)

Hrvatska poruka

Plešem od sedamnaeste godine. Kada to kažem, mislim na profesionalni ples, jer mi se čini da moje tijelo pleše oduvijek. Oblici plesanja mijenjaju se kod plesača tijekom života, ali nikad ne prestaju. Ne želim brojiti piruete, ne želim razmišljati o dilemama: klasika ili neka druga forma; želim samo poručiti da je ples utočište sretnog trenutka čovječanstva, zaborav težine svakodnevnog življenja i potreba svakog pojedinca. Čovjek koji pleše, čovjek je strasti i ljubavi. Cijeli moj život sastoji se od strasti, ljubavi i plesa. To je jedina umjetnost kojoj nije nametnuta nikakva granica, ni jezična ni prostorna, ni glazbena, jer tijelo je naše glazbalo. Plešite, ples je zdravlje čovječanstva. /Autor: Miljenko Vikić

http://www.hciti.hr/hr/