Preskočite na glavni sadržaj

8. Avvantura Film Festival

8. Avvantura Film Festival
Osmo izdanje Avvantura Film Festivala održat će se na otoku Visu od 25. do 29. kolovoza 2017. 
vrijeme: 25.08.2017. - 29.08.2017.

Avvantura nije revijalni festival, poput mnogih filmskih festivala na ovim prostorima, već festival koji prikazuje kratkometražne i dugometražne filmove zanimljivih filmskih autora diljem svijeta, bez obzira je li riječ o debitantima, ili već etabliranim autorima, koji nisu viđeni na drugim festivalima u regiji. Od prve godine festival sustavno prati i hrvatsku filmsku produkciju, tako da i ove godine prikazuje najnoviji film Kristijana Milića „Mrtve ribe“, kao i projekcije nekoliko filmova, čiji su autori s Visa, ili koji su snimani na ovom otoku. 

Festival nastavlja uspiješnu suradnju s HAVC-om, započinje ovoga kolovoza  vrlo intenzivnu suradnju s Međunarodnim Sveučilišnim Centrom Vern, koje je pokrenulo studij filmskog, televizijskog i multimedijskog oblikovanja,  na ljetnom Campusu, ali i planiranim cjelogodišnjim projektima. AFF nastavlja s uhodanim programima : „Europske koprodukcije“, „Međunarodni forum“, „Kratki filmovi“, koji će se prikazivati u kinima „Hrid“ na Visu, „Mediteran „ u Komiži , te Domu kulture u Podšpilju. Kina na Visu su dio Kino Mreže i kroz ovaj festival dobivaju dodanu vrijednost, jer festival objedinjuje djelatnosti kina, otoka, grada, turizma i edukativnog sustava. Dok festivalom i škole na Visu dobivaju novu mogućnost uključivanja u razvoj audiovizuelne komunikacije. AFF se ipak nije udaljio ni od zadarskog podneblja, jer u Zadru je i pokrenut prije osam godina, tako da će odabrani filmovi biti prikazani u revijalnom dijelu festivala, na „Kraljevskim Vinogradima“ kod Petrčana. 

Već prve večeri festivala, prilikom ceremonije otvaranja 8. Avvanture, dodijeliti će se ova nagrada Christianu Jeunu, glavnom selektoru najznačajnijeg svjetskog filmskog festivala u Cannesu, koji dolazi već drugi puta, na poziv Sergeja Stanojkovskog, u svojstvu člana žirija. Pored gospodina Jeunea članovi festivalskog žirija su: Nicholas Martin , etablirani britanski scenarist, Ozana Ramljak, VERN, Damjan Kozole, slovenski filmski redatelj, Nevio Marasović, hrvatski filmski redatelj, Damiano Vukotic, Head of sales RSA London, Boris Homovec, hrvatski filmski kritičar, Mihail Fulger, rumunjski filmski kritičar i Roxanda Nae iz Rumunjske Kinoteke.

Dolazak na festival potvrdili su mnogi renomirani filmski umjetnici: Peter Webber, britanski redatelj, Paulo Perez, kolumbijanski direktor fotografije, Balasz Juszt, mađarski producent i redatelj, Adam Smith, britanski redatelj, Stefan Kitanov, direktor Sofija Film Festivala, njemačke redateljice Maria Henge i Lena Geller, Marc Crehuet, španjolski redatelj, Uljana Kim, litvanska producentica, Kristijonas Vildziunas, litvanski redatelj, Tomi Salkovski, makedonski producent, glumačka ekipa filma „Mrtve ribe“ i drugi.  Svi oni predstaviti će filmove s kojima dolaze na festival, sudjelovati na Masterclassovima, te u brojnim popratnim festivalskim sadržajima. Tijekom pet festivalskih dana Damiano Vukotic, agent koji zastupa redatelje poput Sama Mendesa, Ridleya Scotta ili Joea Wrighta, održati će Masterclass o industriji zastupanja redatelja na tržištu, rumunjski kritičar Mihail Fulger o rumunjskim Low/ No budget produkcijama, Peter Webber predstaviti će svoj novi projekt rađen za Netflix itd.

Festival okuplja filmske i druge umjetnike, koji su vezani korijenima za Vis, ili su naprosto zaljubljenici u ovaj otok, poput domaćih redatelja Pave Marinkovića, Ognjena Sviličića, Nevija Marasovića i drugih. Za dobru atmosferu pobrinuti će se i band uličnih glazbenika The Trouble Nomads, koji je nastupao na EFA dodijeli nagrada Europske Filmske Akademije u Berlinu.

Osim filmskih projekcija, program će publici ponuditi i matserclassove, predavanja, pitchinge te edukativne radionice...

https://www.facebook.com/avvanturafestival/