Preskočite na glavni sadržaj

Festival Platforma HR oživljava zapuštene prostore Ilice

Festival Platforma HR oživljava zapuštene prostore Ilice
Uz kratki pop up performans plesnih umjetnika koji ove godine nastupaju na Platformi HR u četvrtak je predstavljeno 19. izdanje tog najvećeg plesnog festivala u ovom dijelu Europe, koji će se održati od 18. do 26. svibnja na više lokacija u Zagrebu, među kojima i u neiskorištenim prostorima u Ilici.
vrijeme: 18.05.2018. - 26.05.2018.
Pod sloganom "Connect/In/Dance", ovogodišnja Platforma nastaje u suradnji s Projektom Ilica: Q'Art., koji nastoji oživjeti zatvorene prostore u jednoj od najfrekventnijih zagrebačkih ulica, Ilici, te u njih useliti kulturne i umjetničke sadržaje, ali i potaknuti druge da koriste sadržaje izvan uobičajenih institucionalnih okvira.
 
"Platformu smo smjestili u različite prostore u Ilici i tako dobili priliku da se bolje i intenzivnije pokažemo građanima, da ples odjekne ovim ulicama", rekla je Tamara Curić, plesačica, koreografkinja i plesna pedagoginja, koja će na otvorenju festivala 19. svibnja na Rokovom perivoju obilježiti 30 godina karijere.
 
Curić je jedna od suosnivačica Plesnog centra Tala, organizatorica različitih akcija i projekata vezanih uz razvoj suvremenog plesa i plesno stvaralaštvo, a fokus njezinog dugogodišnjeg rada je na integraciji plesa u svakodnevni život.
 
Ove godine plesna scena zajedničkim snagama kurira program festivala. "Nakon dugo vremena ponovno smo se povezali u svim segmentima, nadam se da dolazi neko novo vrijeme za plesnu scenu u Hrvatskoj", istaknula je Curić, koja je s Larisom Lipovac Navojec osnivačica i organizatorica festivala.
 
Kontinuirani problem prostornih resursa na hrvatskoj plesnoj sceni, odnosno nepostojanje adekvatnog prostora za rad i izvedbu komentirala je i Lipovac Navojec.
 
"Uvjeti rada uvijek su nam gerilski, snalazimo se kako znamo, podržavamo jedni druge i dalje radimo. Veliki smo entuzijasti, to je naša najveća snaga", naglasila je.
 
Akteri plesne scene ući će u neiskorištene i devastirane prostore te u njima intervenirati, revitalizirati ih, aktivirati i transformirati u izvedbene, radne i suradničke prostore dajući im time neke nove funkcije, forme, namjene i identitet.
 
U ime organizacijskog tima projekta Ilica, Ivana Nikolić je izrazila uvjerenje kako se spajanjem platformi može napraviti puno više. "Zajedništvo svih naših sudionika i njihovih projekata je ključ. Kroz taj program vidjet će se  sudioništvo različitih ujetničkih kategorija", dodala je.
 
U prostoru Ilice 69 Udruga plesnih umjetnika Hrvatske i Udruga profesionalnih plesnih umjetnika PULS programom FUTUR II - Prostor za ljude i ples problematizirat će infrastrukturne uvjete za suvremenu plesnu umjetnost u Zagrebu.
 
Boraveći u tom praznom prostoru, nekad obrtničkom pogonu, ukazat će na potrebu odgovornijeg upravljanja javnim i zajedničkim dobrima u gradu.
 
"Riječ je o nastavku našeg dijaloga s javnošću i građanima oko problematike upravljanja javnim prostorima u Zagrebu i Hrvatskoj. Taj mali prostor u kojemu ćemo boraviti simbolizira mogućnost da građani suupravljaju nekim javnim prostorom", kazao je  Žak Valenta iz Udruge Udruge plesnih umjetnika Hrvatske.
 
Nomadska plesna akademija, sudjeluje s projektom "Talk Talk Roullete" pod vodstvom Aleksandre Janeve Imfeld, te performanceom "Peep Show".
 
Studio za suvremeni ples  u suradnji s  Cie Public in Private  premijerno 25. svibnja predstavlja projekt, s dvije koreografije u jednoj večeri, "Ansambl" Jasne L. Vinovrški i "Umjetnik za hitne intervencije"  Clementa Layesa.
 
Šestu godinu zaredom održava se i program Streetforma, koji je kroz edukativne, rezidencijalne i izvedbene programe posvećen 'street' plesu, različitim plesnim stilovima (hip hop, breaking, popping, house, vogue, locking, krump, waacking).
 
U sklopu tog projekta na rezidenciji u Zagrebu je Anthony DeNaro, poznatiji kao Ynot, svjetski priznati plesač zaslužan za popularizaciju Top Rocka, sirovog breakdancea. On će održati radionicu u Plesnom centru Tala, a u Pogonu Jedinstvo, 19. svibnja će je prezentirati.
 
Platforma HR je prostor okupljanja plesnih umjetnika, koreografa, plesača, autora, publike, mjesto susreta hrvatske, regionalne i međunarodne plesne scene.
 
Osim u Ilici programi festivala održavat će se u Pogonu Jedinstvo, Frankopanskoj 22 i drugdje. (Hina)

Program