izložba

Izložba fotografija Marijana Rodina 'Big Blue'


vrijeme: 16.06.2019. - 28.06.2019.
mjesto: Galeriji Cisterna - Mošćenička Draga

Samostalna izložba fotografija Marijana Rodina 'Big Blue' održava se u Galeriji Cisterna - Mošćenička Draga od 16. do 28. lipnja 2019., u organizaciji Zajednice Talijana Mošćenička Draga.
O izložbi
''Odluka da se izlože naizgled jednostavni i istovjetni motivi morskih površina ispočetka se doimala kao vrlo lagan i neformalni zadatak. Međutim, suočeni sa izazovom odabira uvidjeli smo svu njegovu kompleksnost i složenost raznolikosti.  More kao vizualna podloga mnogih fotografija rijetko je samo u prikazu, pogotovo kada nema nemirnih vjetrova, udara valova i struja. Hvatajući promjene svjetlosti, pokrete i odraze Marijan Rodin tu modru nepreglednost kadrira i smješta u centar svojih izazova. Promatra i bilježi njezinu jednostavnost i mirnoću stvarajući tako jedan misaoni, kontemplativni zapis. Konceptualnošću pristupa zadire u elementarnost i ponire u slojevitost fotografskog iskaza. Motivu pristupa spajajući studioznost i trenutak sagledan kroz objektiv fotoaparata. Sve to označava djelokrug stvaralačkog interesa bogatog energijom i nastojanjem da se stvori jedan sveukupni dojam koji bi u sebi sažeo svu jačinu osjetilnosti. Riječ je o promišljanju, o jednostavnosti i bazičnosti, o čistoći forme svedene na bitnost u potrazi za univerzalnim i razumljivim spojem čovjeka i mora.
U svojoj tišini prolaznosti mijenjaju se boje, sudara zlatan sjaj i naslućena modra dubina, mreža struktura valova izmjenjuje se različita u svojoj apstraktnoj i neponovljivoj vizualnosti.  Kroz razgovor tonskih razrada, skoro monokomnih plavih boja i oblika pružen je jedinstven sklad cijelog prizora, on utišava zvukove, zaustavlja pokret, miran  i tih, diše prepušten svojoj biti. Ponekad je na slici ulovljen dio obale, daleki horizont ili zalutala bova njihov kolorizam obogaćuje i snaži osnovni ton modrine. Nemaran i spontan prodor u sliku ne uzima primat već samo još jače ističe more kao motiv i osnovu slike. Radovi su povezani atmosferom, ujedinjeni i sukladni, tvore cjelokupnost prostora.
Marijan Rodin gotovo nagonski uspostavlja ravnotežu i harmoniju između subjektivne osjetilnosti i tematike. Njegov karakter i opijenost morem dominira, sukladan razradama i sinergiji svjetla i vode, tražeći  ljepotu u jednostavnosti, a mir i sklad u dijalogu sa prirodom.''
- Sabina Šerić Marenić, prof.

(D.H.F., 14.06.2019)

Tagovi: marijan rodin