Preskočite na glavni sadržaj

12. Međunarodni festival opernih arija 'Tino Pattiera'

Dubrovački simfonijski orkestar za 12. izdanje Međunarodnog festivala opernih arija 'Tino Pattiera' priprema najbolje od svjetske, ali i hrvatske opere. Od koncerta pod nazivom 'Večer hrvatskih i talijanskih arija', 'Guardi le stelle' do recitala 'Secret Invitation' i završnice 'Verdi Gala' - u četiri večeri festivala i ove će godine okupiti hrvatska i inozemna imena operne scene.
vrijeme: 28.06.2019. - 05.07.2019.

Pod organizatorskom i izvedbenom palicom uvijek revnog Dubrovačkog simfonijskog orkestra čiji raskošni i kvalitetom 'zvjezdani' programi žanju same kritičarske lovorike, kao i opetovano oduševljenje sve brojnije publike, u Dubrovniku će se od 28. lipnja do 5. srpnja održati 12. izdanje međunarodnog Festivala opernih arija 'Tino Pattiera', nazvanog u znak sjećanja na slavno ime svjetskih opernih kuća prve polovine 20. stoljeća, tenora Tina Pattieru rodom iz Cavtata.

Na bajkovitim ljetnim pozornicama Kneževa dvora i Dubrovačkih vrtova sunca, na četiri vrhunska koncerta, neke od najljepših arija u povijesti opere izvest će hrvatski i međunarodno priznati solisti uz Dubrovački simfonijski orkestar, i to redom -  sopranistice Katarzyna Holysz (Poljska) i Nikolina Pinko, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, tenori Domagoj Dorotić i Paulo Ferreira (Portugal), baritoni Matija Meić i Melih Tepretmez (Turska), violinistica Đana Kahriman, pijanistica Stefani Grbić te hornist Toni Kursar.
Festival 'pod zvijezdama' otvara koncert talijanskih i hrvatskih arija iz velikih opernih djela, poput Verdijeve 'Bal pod maskama' i 'Trubadur', Puccinijeve 'Tosca' i 'Turandot', a potom i najpoznatije Zajčeve opere 'Nikola Šubić Zrinjski' i Gotovčevih opera 'Mila Gojsalića' i 'Ero s onoga svijeta'. Talijanske arije za sva vremena i glazbene bisere hrvatske opere izvest će hrvatski operni pjevači Nikolina Pinko, Domagoj Dorotić i Matija Meić, pod ravnanjem vrsnog maestra Ivana Josipa Skendera.
Drugu večer festivala, pod okriljem Dubrovačkih vrtova sunca i njihova čarobnog ugođaja, slijedi koncert 'Guardi le stelle' koji će glazbu ponijeti doslovce do zvijezda, dok će nešto intimniju atmosferu upriličiti neizostavno događanje za sve ljubitelje Lieda, večer hrvatskih i njemačkih solo pjesama u kojoj će solisti istražiti romantični duh vremena kasnog devetnaestog i ranog dvadesetog stoljeća.

Vrhunac festivala je gala koncert 'Verdi Gala', posvećen najvećem geniju talijanske opere Giuseppeu Verdiju, koji će obuhvatiti njegovu cjelokupnu glazbenu karijeru - od 'Nabucca', 'La Traviate' i 'Trubadura', pa sve do najljepših ulomaka iz njegove epsko-lirske drame 'Don Carlos', a orkestrom će ravnati maestro svjetskoga glasa, glavni dirigent DSO-a Marc Tardue.

www.dso.hr