Preskočite na glavni sadržaj

21. Špancirfest

21. Špancirfest
21. izdanje Špancirfesta održat će se od 23. kolovoza do 1. rujna 2019., u varaždinskom povijesnom gradskom središtu. Posjetitelje i ove godine očekuje bogat festivalski program: veliki, mali i ulični koncerti, performansi uličnih umjetnika, izložbe, kreativne radionice, bogata gastronomska ponuda i dr.
vrijeme: 23.08.2019. - 01.09.2019.

Pritom nisu zanemareni ni najmlađi jer Špancirfest posvećuje veliku pažnju programima za djecu koja na festivalu mogu ozbiljno kroz zabavu razvijati svoje kreativne impulse, uživati u zabavnom parku te isprobati nove stvari, a sve u sigurnom, gostoljubivom okruženju povijesnog Varaždina.

KONCERTNI PROGRAM

Četiri službene i još nekoliko manjih pozornica ili glazbenih lokacija već su postali “trademark” Špancirfesta. I ove godine će središnji koncertni program biti smješten na prostoru Starog grada, koji je izrastao u središte zabave Špancirfesta, a koncerti na glavnoj pozornici i dalje će biti otvoreni, bez naplate ulaznica. Na prostoru Starog grada niknut će i nova zona pod imenom KVART, nastala kroz suradnju festivala s udrugama mladih i inicijativom V4EYC Varaždin for European Youth Capital 2022.

U bajkovitom povijesnom okruženju, odnosno u Zoni Stari Grad tako ćemo imati prilike vidjeti i slušati raznoliku kombinaciju imena od world music Gypsy Kingsa by Baliardo i Dzambo Agusevi Orchestra, hip-hop moćnika Krankšvester & Vojka V,  legendarnog Ramba Amadeusa, Gustafa, Gorana Bareta s Majkama, Elementala i Meritasa do popularnog Tonya Cetinskog. 

Villa Bedeković jedino mjesto s naplatom ulaznica, donosi niz ekskluzivnih i intimnih koncerata: prvog se vikenda vraćaju nevjerojatni Božo Vrećo te, u posebnom izdanju, iznimne The Frajle, a drugog vikenda stižu dvije posebne vokalne poslastice – moćni tenor Tomislava Mužeka i njegovog tria sa sasvim neopernim programom te Tamburaški ansambl Centra tradicijske kulture i 4 tenora koji će zatvoriti koncertni niz kod Bedekovićke.

Na istom mjestu će se, preko tjedna, igrati komične predstave – Pod hitno na hitnu, domaćeg Kerekesh teatra, Ništa ljubav, samo sex i Samo preko njega mrtvog, Lude kuće iz Zagreba, Šta me snađe popularne Anđelke Prpić, Bogi Ivač znova, HNK-a u Varaždinu te hit Kako je počeo rat na mom otoku, GK Gavella i HNK u Šibeniku.

Četvrta pozornica nalazit će se, kao i ranijih godina, na glavnom varaždinskom trgu – Korzu gdje će nastupiti niz zanimljivih imena: Ginger, Adastra, Ivana Galić, Jed Becker’s group i Elvis Stanić,  Commi Balde & Kaira Kela band, Sowas, Dixieland band Čakovec, Neki to vole vruće, Detour, Antun Stašić & Maestro Orchestra, Salsa Vibes i Ricardo Luque s Amigosima.

Glazbe će biti i na ulicama Špancirfesta kroz nastupe uličnih umjetnika odabranih natječajem “Postani heroj ulica Špancirfesta”.

ULIČNI PROGRAM I KREATIVA

Špancirfest, koji je počeo kao “festival uličnih šetača” neodvojiv je od programa koji se odvijaju u izravnom kontaktu s publikom. Ulični umjetnici, performeri, kako god ih zvali, posebna su vrsta umjetnika, koja kombinira izvedbenu kreativnost, vrlo često cijeli splet nesvakidašnjih vještina te inovativnost i hrabrost jer između njih i publike nema nikakvih barijera niti posebnih scenskih pomagala. Upravo stoga što su potpuno otvoreni, izloženi i iskreni, kada su dobri, njihove nastupe pamtimo jako dugo. Špancirfest se trudi svake godine na ulice Varaždina dovesti najbolje, najoriginalnije i najomiljenije ulične performere.

Kreativni program Špancirfesta, osmišljen i pokrenut kako bi potaknuo razvoj kulturnih i kreativnih industrija te umjetnike, dizajnere i kreatore kroz festivalsko okruženje doveo u izravni kontakt s tržištem dodatno će se proširiti. Kreativnica u Uskoj ulicite Umjetnička ulica u Školskoj, prva posvećena pretežito dizajnu, a druga ostalim oblicima vizualnih umjetnosti, biti će još popunjenije nego prijašnjih godina s probranim izlagačima i popratnim programom.

TAKE ME TO THE MOON (UNIVERSE)

Kapucinski trg je u posljednjih nekoliko godina ugostio neke spektakularne performanse ili instalacije. Ova godina neće biti iznimka pa će taj inspirativni otvoreni prostor biti polazišna točka za let u svemir. Take me to the moon (Universe) novost je na 21. Špancirfestu. Radi se o instalaciji  – elegantnoj multimedijalnoj kupoli, senzoričkoj atrakciji koja je osvojila brojne gradove diljem svijeta i skriva prvorazrednu tehnološku atrakciju. Napredna 3D 360* tehnologija uvodi posjetitelje u  12 minutnu projekciju svemira uz vrhunske svjetlosne i zvučne efekte. Prikazani sadržaj pruža jedinstveno i iznimno realno iskustvo uživanja u projekciji.

DJECA I MLADI

Jedna od posebnosti Špancirfesta je da posebnu brigu i pažnju posvećuje sadržajima za najmlađe kako bi se oni mogli sigurno, kreativno i poticajno zabaviti te stvoriti sjećanja na Špancirfest koja će ih uvijek iznova krajem ljeta vraćati u Varaždin. Nije stoga slučajno da nam brojni posjetitelji svake godine govore da su uz Špancirfest odrasli, a sada uz festival odrastaju i njihova djeca.

Od Parka kreative, preko nezaobilaznog Vindilanda, radionica, uličnih dječjih izvedbi do zabavnog parka  – Špancirfest je ne samo najveći hrvatski festival, nego i poseban i veliki dječji zabavno-kreativni park.

Opširnije:
https://spancirfest.com/21-spancirfest/
https://www.facebook.com/spancirfest/