Preskočite na glavni sadržaj

Festival suvremenog plesa Sounded Bodies

Festival suvremenog plesa Sounded Bodies
Plesni festival Sounded Bodies otvara se u srijedu, 9. listopada, u 20 sati, u Zagrebačkom plesnom centru, izvedbom predstave 'Još jedna plačljiva igra' slovenske autorice Irene Tomažin.
vrijeme: 09.10.2019. - 12.10.2019.
Predstava je nastavak uspješnice Plačljive igre, vjerojatno najpoznatijeg rada slovenske umjetnice Irene Tomažin Zagoričnik, koji je po posljednji put, s izvanrednim odjekom kod publike, izveden na festivalu Druga Godba 2012. godine. Nova predstava sadržajno nastavlja te proširuje raniju ideju projekta korištenjem glazbe kao kontrapunkta fragmentima teksta i stihova miješanjem glasa, melodije, monologa, dijaloga, zapisa, kao i petlji poništenih bukom ili, pak, rafiniranih u izolaciji.

 

Ove nam godine na festival stiže još jedna slovenska autorica, radi se o uvijek rado viđenoj Maloj Kline. Autorica izvodi djelo Song, temeljeno na Pjesmi nad pjesmama.


Riječ je o prvom dijelu istoimene trilogije koji predstavlja suptilnu meditativnu koreografiju u minimalističkom ključu za plesačicu, a isto tako, obuhvaća govornu kompoziciju za muškog izvođača te predstavlja tekući istraživački projekt čija su tema jezični potencijali.

 

Volja – za transformacijom  je djelomično improvizirana solo koncertna izvedba s plesnim elementima norveške umjetnice Margunn Kilde. Izvedba predstavlja umjetnički proces koji vlastite korijene pronalazi u ranijim radovima autorice. Volja je studija utjelovljenja ljudskog iskustva, snage volje kao egzistencijalističke komponente našeg bivstvovanja na ovom svijetu, kao u ljudske interakcije. Ključni koncept izvedbe na ovogodišnjem izdanju Sounded Bodies Festivala jest neposredna blizina.

 

Festival svake godine predstavlja i radove domaćih plesnih umjetnika, tako su se na programu, uz inozemne predstavnike, našle i Silvija Dogan i Maja Rivić s novom predstavom Valna blizina, nastalom u sklopu rezidencijalnog boravka u Danskoj, u okviru programa Otočka veza uz podršku Mreže izvedbenih umjetnosti, a bavi se propitivanjem dualnosti tijela i glasa. Uz ranije navedene autore, očekuje nas i suradnja Vesne Mačković u zajedničkom performansu Hibrid s brazilskim umjetnikom Robsonom Catalunhom koji će se održati u gradskom javnom prostoru.

 

Festival traje do 12. listopada, odvija se u prostorima ZPC-a, a više o programu pronaći ćete na stranicama festivala https://thisisadominoproject.org/.