Preskočite na glavni sadržaj

'20 godina grupe Contra' u Modernoj galeriji u Zagrebu

'20 godina grupe Contra' u Modernoj galeriji u Zagrebu
U Modernoj galeriji u Zagrebu od 17. listopada do 24. studenoga 2019. održava se izložba '20 godina  grupe Contra'. Za tu prigodu, ravnateljica MG Biserka Rauter Plančić odabrala je više od stotinu i dvadeset slikarskih, kiparskih i scenografskih ostvarenja umjetnika koji posljednjih 20 godina djeluju kao neformalna umjetnička grupa.
vrijeme: 17.10.2019. - 24.11.2019.

Riječ je o slikarima Vladimiru Blažanoviću, Tihomiru Lončaru, Vladimiru Megliću, Željku Mucku, Goranu Petraču, Davorinu Radiću, Velimiru Račkom, kiparu Petru Ujeviću i scenografu i glazbeniku Žoržu Draušniku.
Iako stilski autonomni i vjerni vlastitoj poetici i svojevrsnom izričaju, ovi umjetnici povezani su istim poimanjem umjetničkog djelovanja kao poziva i inovativnim dijalogom s povijesnim uzorima.

''Sigurno je da „contraši“ ne dijele Arganovu imanentnu skepsu s obzirom na slutnju „gotovo zastarjelosti“ slikarstva, ali itekako mogu podijeliti arganovsko poimanje nezamjenjivosti slikarstva kao instrumenta, specifičnosti njegove zvučnosti i posebne kvalitete. Zapravo im može i mora biti poticajnom ideja o nužnom znanju izvođenja, a posebno prikladnom metaforična usporedba slikarstva s glazbom, kista i boje kao instrumenta, po mnogo čemu nalik violini ili kontrabasu (da ostanemo unutar etimološkog „kontriranja“).''  Iz teksta akademika Tonka Maroevića u katalogu izložbe 20 godina grupe Contra

Izložbu, koja će se u Modernoj galeriji moći razgledati do 24. studenoga, prati bogato ilustriran katalog s tekstovima akademika Tonka Maroevića i ravnateljice Moderne galerije Biserke Rauter Plančić. (MG)




(D.H.F.)