Preskočite na glavni sadržaj

13. Dani Marije Jurić Zagorke

13. Dani Marije Jurić Zagorke
Centar za ženske studije poziva na 13. Dane Marije Jurić Zagorke koji će se od 21. do 26. studenoga održati u Zagrebu.
vrijeme: 21.11.2019. - 26.11.2019.
Program manifestacije →


U četvrtak, 21. studenoga bit će položen vijenac na Zagorkinu grobu na Mirogoju, a od 11 do 16 sati Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke bit će otvoren za javnost. Posjetitelji će moći vidjeti stan u kojem je popularna spisateljica i prva hrvatska novinarka živjela 19 godina te čuti poznate i manje poznate informacije i priče iz njezina života.

 

U petak i subotu, 22. i 23. studenoga u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu održat će se književno – znanstveni skup na temu „Emocija, manipulacija, legitimacija“. Godišnje teme znanstvenih skupova u sklopu Dana ustrajno, borbeno i angažirano artikuliramo prateći aktualna društvena zbivanja u želji da ih kritički razmotrimo. Ove smo godine skup posvetile kritičkom promišljanju emocija, (de)legitimacije i manipulacije potonjih iz rodne i feminističke perspektive, poručuju iz Centra za ženske studije.

 

Ovogodišnji Dani zatvaraju se u utorak, 26. studenoga dodjelom Nagrade za studentski rad na temu ženske i rodne problematike koji Centar dodjeljuje jedanaestu godinu zaredom.

 

Svi događaji održavaju se u Zagorkinom Memorijalnom stanu, Dolac 8.

 

Uz njih, posjetitelji će se moći uključiti i u dvije tematske šetnje Zagrebom. U petak, 22. studenoga moći će doživjeti nastanak Zagorkinog najpoznatijeg romana „Grička vještica“ kroz šetnju „Iz Zagorkinog pera“.

 

U nedjelju, 24. studenoga sa Trga bana Jelačića moći će krenuti u šetnju „Zagorkinim tragom kroz Zagreb“ koja će završiti u Memorijalnom stanu. (Hina)