Preskočite na glavni sadržaj

Filmske mutacije - festival nevidljivog filma 2020.

Filmske mutacije - festival nevidljivog filma 2020.
Filmske mutacije - festival nevidljivog filma počinje 23. siječnja, na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, nakon čega će se dijelom održati i u Rijeci, Splitu i Dubrovniku.
vrijeme: 23.01.2020. - 10.03.2020.
S festivala najavljuju da dva tematski povezana izdanja festivala Kinosraz! Film+Moć otvaraju i zatvaraju filmski segment širokog programskog pravca Doba moći, kojemu je Art-kino partner u sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u Rijeci, s povezanim programima u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i Ljubljani objedinjenim platformom Moć kinosraza.
 
Programska platforma reinterpretira ulogu kinematografa u izvornom smislu filmskog dispozitiva (filma, kinodvorane, aparata, snimanja i prikaza, kinematografije) u umjetničkoj, kulturnoj i široj zajednici grada, a proširene aktivnosti aktualizirat će stoljeće anarhije moći od futurističkih do post-futurističkih ikonoklastičkih strategija u podzastupljenim umjetničkim pokretima i inovativnom radu slika.
 
Festival počinje projekcijom filma Abbasa Kiarostamija "Close-up" (1990.) u sklopu predavanja Jonathana Rosenbauma o Kiarostamijevim filmovima "Krupni plan – napomene: Film identiteta, film blefa".
 
Nastavlja se od 24. do 26. siječnja s maratonskim filmskim programima u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu gdje se izlaže dio gustog programa ovogodišnjih kustosa i autora: Alberta Serre, Nicole Brenez, Jonathana Rosenbauma, Ehsana Khoshbakhta i Tanje Vrvilo.
 
Uvodni program završava 27. siječnja jednodnevnim simpozijem-radionicom u suradnji s Kustoskom školom u Beton kinu MKC-a Split pod naslovom" Mali organon za filmsko kustostvo" uz projekcije i predavanja Natashe Kadin, Jonathana Rosenbauma, Sunčice Fradelić, Kumjane Novakove i Tanje Vrvilo.
 
Koncert benda Abela Ferrare s glazbom iz njegovih filmova
 
S festivala najavljuju dolazak Alberta Serre i Abela Ferrare u mutacijski KINOSRAZ za Art-kino u Rijeci od 6. do 9. veljače.
 
Program "Doba moći" u Art-kinu otvara se 6. veljače razgovorom Alexandera Garcíje Düttmanna i Alberta Serre te filmom "Liberte" (2019.).
 
Dan kasnije će Abel Ferrara predstaviti u Art-kinu svoj novi film "Tommaso", zajedno s protagonisticom Cristinom Chiriac i autorima glazbe.
 
Bend Abela Ferrare s gostima priprema koncert za riječko kino 8. veljače, s glazbom iz njegovih filmova, "Bad Lieutenant", "444 - Last Day on Earth", "China Girl".
 
Među ostalim, od ostvarenja koja će se prikazati ističu "Film katastrofa" (2018.) s materijalima Godardovog "Film socijalizma", "Prema zakonu" (1958.) Petera Weissa i Hansa Nordenströma, program iranskog filma kustosa Jonathana Rosenbauma i Ehsana Khoshbakhta koji povezuje autore poput Abbasa Kiarostamija, Forough Farrokhzad te nepoznatih remek djela Ebrahima Golestana.
 
Kustosica programskih izdanja Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma je Tanja Vrvilo. Organizatori su Film-protufilm i Art-kino, u partnerstvu s MSU i ADU, a prošireni program o politikama filmskog kustostva realizira se u partnerstvu s projektom izvaninstitucionalnog obrazovanja udruge Mavena – Kustoska škola Split i Kino klubom Split. (Hina)

***
ZAGREB
AKADEMIJA DRAMSKE UMJETNOSTI
23.01.2020
MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI
24.>26.01.2020.

RIJEKA
ART-KINO CROATIA
06.>09. 02. 2020.

SPLIT
27. 01. 2020.
BETON KINO

DUBROVNIK
02>10.03.2020
GALERIJA FLORA