" />
najave

Večer u 'Dolcu' uz solo izvedbu Matije Ferlina - odgađa se!


vrijeme: 28.07.2019. 21,30 h
mjesto: Labin; Park skulptura Dubrova, amfiteatar Dolac

Park skulptura Dubrova ugošćuje Matiju Ferlina, hrvatskog koreografa, izvođača i redatelja koji u 'Staging A Play: Antigone' eksperimentalnoj kazališnoj uspješnici propituje dramske likove i njihove funkcije u odnosu na potencijal jednog izvođačkog tijela. Jedinstveni ambijent amfiteatra 'Dolac' postaje pozornica ovom izazovnom koreografskom uprizorenju, koje najavljuje intrigantne kulturne programe u 2019. pod organizacijom udruge Mediteranski kiparski simpozij. (Odgođeno za 30.7.2019. !)

Park skulptura Dubrova, amfiteatar “Dolac”

28.07.2019. u 21:30 sat

Ulaznice se kupuju na ulazu, od 20:30 sati. Cijena 35,00 kn.

 

Staging a play: Antigone

 

Izvedbeni projekt Staging a play: Antigone na engleskom jeziku, koreografa i izvođača Matije Ferlina nastavak je višegodišnjeg scenskog istraživanja izvedbenih praksi kroz dva autorska koncepta: solo-izvedbe kojom se bavio u seriji radova Sad Sam, i koncepta proširenih koreografskih uprizorenja u projektima pod zajedničkim nazivom Staging a play. Odabirom Antigone kao ishodišta Ferlin se odlučuje za još radikalniji i kompleksniji pristup ideji proširenog koreografskog uprizorenja, pri čemu dramska lica i njihove funkcije svodi na jedno izvođačko tijelo i jedan glas, zadržavajući narativ drame i logiku dramskih situacija. Do sada dokinuti element govora u slučaju Antigone postaje dominantni koreografski alat, element koji suvereno pregovara s tijelom i pokretom, uspostavljajući cjelovitu scensku sliku. Govor, iako prevladavajući, ostaje nevidljiv.

 

Prisutan je samo u svojoj manifestaciji, kao ozvučeni glas koji čujemo, dok njegov aparatus egzekucije, ono što ga izvodi, usta, ostaju skrivena oku gledatelja. Govor time ostvaruje potpunu scensku autonomiju, oslobođen i od tijela koje ga izgovara i od pokreta koji ga prati. Preuzimanjem funkcija i replika svih protagonista i odnosa koje oni kreiraju, Ferlin izlaže svoj izvođački korpus; pokret i govor, nizu situacija koje balansiraju na rubu izvedbene logike, neprestano poništavajući i obnavljajući relacije između izvedbenih elemenata, iz opisa dramaturga Gorana Ferčeca.

 

Matija Ferlin je hrvatski koreograf, izvođač i redatelj. Diplomirao je na School for New Dance Development u Amsterdamu. Neko vrijeme živio je i radio u Berlinu, a povratkom u Pulu svoje autorsko djelovanje posvetio je istraživanju i reartikulaciji različitih koncepata izvedbene umjetnosti i drugih medija kao što su kratki film, video i izložbe. Predstavljao je i izvodio diljem Europe i Amerike na raznim festivalima.

 

STAGING A PLAY: Antigone

prema Sofoklovoj tragediji Antigona u prijevodu Dona Taylora

 

Koreografija i izvedba: Matija Ferlin

Dramaturgija: Goran Ferčec

Glazba: Luka Prinčič

Scenografija: Mauricio Ferlin

Oblikovanje svjetla i tehničko vodstvo: Saša Fistrić

Kostimografija: Matija Ferlin

Grafičko oblikovanje: Tina Ivezić, Matija Ferlin

Produkcija i organizacija: Emanat, Matija Ferlin

Koprodukcija: Mediteranski plesni centar, Svetvinčenat

Partneri: Bunker, Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana, Istarsko narodno kazalište, Pula

Financijska podrška: Grad Ljubljana, Grad Pula, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija, Zaklada Kultura nova

 

*napomena: zbog održavanja predstave od 19:00 do 23:00 sati na području Dubrove biti će na snazi posebna regulacija prometa i ograničena mogućnost šetanja.
 

Facebook event

 

(R.P.B., 23.07.2019)